/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми в речта си пред Общото събрание на ООН глобализма и приветства страните, управлявани от лидери националпопулисти, включително авторитарни лидери, предаде ДПА.
 
"Ние отхвърляме идеите на глобализма и подкрепяме доктрината на патриотизма", каза Тръмп. "САЩ винаги ще избират независимостта и сътрудничеството пред глобалното управление, контрол и доминация", добави той. "САЩ няма да ви казват как да живеете, работите или как да почитате вярата си. Само ви молим да уважавате суверенитета ни в замяна", каза Тръмп.
 
Смях и оживление в залата, докато Тръмп се хвали с постижения пред ООН

Това беше основна тема в реч, в която той окачестви Международния наказателен съд като "неизбрана от никого глобална бюрокрация, която не носи отговорност пред никого" и заяви, че съдът в Хага "няма никаква юрисдикция, легитимност и власт".
 
Тръмп заяви, че мирът, благоденствието и демокрацията могат да процъфтяват единствено в рамките на силни суверенни държави със здрави национални граници.
"Да изберем бъдеще на патриотизъм, благоденствие и гордост", каза той.
 
Той настоя, че бежанците трябва да остават близо до родината си, а не да бъдат разселвани още по-далеч в чужбина. ДПА отбелязва, че този призив е в съзвучие с решението на правителството му да ограничи бежанските квоти за САЩ и да затегне режима за имиграция, включително чрез построяването на стена по границата с Мексико.
 
Още акценти от речта на Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН

Той похвали в частност Йордания за това, че приема сирийски бежанци близо до родината им.
 
Президентът на САЩ заяви и че мигрантите трябва "да си създадат по-обещаващо бъдеще в родните си страни. Да направят страните си отново велики". Последното беше препратка към лозунга от предизборната му кампания "Да направим Америка отново велика".
БТА