/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган напусна официалната зала на Общото събрание на ООН, когато американския президент Доналд Тръмп започна речта си. Това съобщи вестник "Стар".
 
В съответствие с плана на изявленията в сесията на Общото събрание на ООН Ердоган трябва да говори след американския президент.
 

БГНЕС


Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш започна днес речта си пред сесията на Общото събрание на световната организация с думите, че светът "страда от тежка форма на "разстройство, свързано с дефицит на доверие", предаде АП. При откриването на заседанието на най-високо равнище лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и "крехкото" доверие в международните институции.

Гутериш каза, че демократичните принципи са "под обсада". Той подчерта, че сега, повече от всякога, се нуждаем от мултилатерализъм, тъй като светът става "все по-хаотичен", предаде АФП.
 

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен


Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 държави са заявили участие на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за международен ред, както и популистки лидери като президентите на САЩ Доналд Тръмп, на Полша Анджей Дуда и италианския премиер Джузепе Конте, посочи АП.
 

БГНЕС


Пред Общото събрание Тръмп каза, че оценява стъпките, предприети от Ким за освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие. Американският президент посочи, че "реактивните снаряди и ракетите вече не летят" от Северна Корея и не заплашват съседите й. Независимо от похвалите на Тръмп обаче, американската администрация изтъкна, че Пхенян се движи мудно към изпълнение на целите, поставени на срещата на върха в Сингапур, посочва АП.

Още акценти от речта на Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН

Думите му предизвикаха смях и шумно оживление сред присъстващите десетки държавни глави и делегати в залата. "Не очаквах такава реакция, но няма проблем", отвърна Тръмп.
БГНЕС