/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети щата Северна Каролина по случай отбелязвания на 2 септември в САЩ Ден на капитулацията на Япония във Втората световна война и съумя да вметне в речта си подигравка по адрес на съперника си от Демократическата партия на изборите през ноември Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Лекарят на Тръмп отрича за здравни проблеми на президента след посещение на болница

Застанал в Уилмингтън пред боен кораб от времето на войната, Тръмп почете ветераните от войните, включително 97-годишния Хършел "Уди" Уилямс - единственият останал жив морски пехотинец, получил Медала на честта по време на Втората световна война. Роденият в Западна Вирджиния Уилямс е участвал в битката на Иво Джима в Тихия океан. 

"Той е на 100 процента с разсъдъка си", каза Тръмп за ветерана, който пристигна на събитието заедно с него в президентския самолет Еър форс уан. "Познавам един 78-годишен, който не е с целия си разсъдък", добави президентът републиканец, очевидно намеквайки за кандидата на демократите.

"Тези избори (на 3 ноември) са най-важните в историята на страната ни. Наистина го вярвам, защото сме в надпревара с хора, които имат големи проблеми. Те са направо побъркани", заяви Тръмп.

Президентът на САЩ предложи на хората, които ще гласуват на тези избори по пощата, след това да отидат да гласуват още веднъж физически в някоя избирателна секция, предаде Ройтерс.

Тръмп определи като разбойници протестиращите пред Белия дом след изборната му реч

Аргументът му е, че ако системата на щата Северна Каролина е толкова добра, колкото твърдят местните власти, тя би трябвало да засече повторния опит за гласуване.
Гласуването повече от веднъж на избори е незаконно, припомня Ройтерс.

Правозащитници изразиха тревога от това предложение на Тръмп. То е в нарушение на закона, казаха те и призоваха избирателите да не се вслушват в него.

21,6 милиона американци са гледали речта на Доналд Тръмп

Президентът редовно е изразявал съмнения в надеждността на гласуването по пощата, което според него дава възможност за сериозни изборни измами чрез подмяна на бюлетини или други фалшификации.

През 2016 г. Тръмп спечели в Северна Каролина с разлика от 3,6 процентни пункта, но сега допитванията показват много изравнени шансове между него и Байдън за получаването на 15-те гласа, които този щат дава в електоралната колегия, отбелязва АП.
БТА