Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Лекарят на американския президент Доналд Тръмп, Шон Конли потвърди, че 74-годишният държавен глава на Съединените щати е здрав и не е изкарал инсулт или микроинсулт, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

“Президентът е здрав, нямам притеснения относно способността му да устои на натоварения график, който го очаква. Както е посочено в последния ми доклад, вярвам, че той ще остане в състояние да изпълнява задълженията си на президент“, заяви лекарят в изявление, публикувано от пресслужбата на Белия дом.

Тръмп определи като разбойници протестиращите пред Белия дом след изборната му реч

Конли натърти, че Тръмп не е прекарал инсулти, леки инсулти или каквото и да е друго остро сърдечно-съдово заболяване, за каквото съобщават медиите.

По-рано във вторник Тръмп на страницата си в Tуитър нарече лъжа съобщенията, че бил претърпял поредица от микроинсулти в близкото минало. Ръководителят на Белия дом не уточни за кое съобщение става въпрос, но преди това CNN, цитирайки предстоящата книга на журналиста на The New York Times Майкъл Шмит „Доналд Тръмп срещу САЩ: Борба за спиране на президента“, съобщиха, че миналия ноември, когато Тръмп пътува до медицинския център „Уолтър Рийд“, вицепрезидентът Майкъл Пенс е помолен да бъде готов временно да поеме президентския пост през в случай, че държавният глава ще се подложи на медицински процедури, изискващи анестезия.

В средата на ноември миналата година Тръмп посети Центъра „Уолтър Рийд“. Пътуването не беше в официалния график, разпространен тогава от Белия дом, което доведе до спекулации относно здравето на президента. Тогава Белият дом отхвърли всички подозрения в това отношение, като заяви, че Тръмп е отишъл в болницата като част от ежегоден рутинен медицински преглед. 

Здравният статус се очертава като важен фактор в предстоящите през ноември президентски избори, тъй като съперникът на 74-годишния Тръмп може да му бъде батко - Джо Байдън е на 77 г., като на 20 ноември, 17 дни след изборите, ще навърши 78 г.