Джо Байдън
Джо Байдън / БГНЕС
Бившата служителка на Сената на САЩ Тара Рийд, която твърди, че е била тормозена сексуално от Джо Байдън преди около 30 години, смята, че Демократическата партия е игнорирала инцидента и носи част от отговорността, съобщава ТАСС, позовавайки се на нейно интервю пред Fox News.

Байдън беше потвърден като кандидат за президент на Демократическата партия във вторник. Рийд беше негов помощник, когато беше сенатор от Делауеър. По-рано Рийд неведнъж е заявявала в медиите, че е била подложена на сексуално посегателство от страна на Байдън. През април тя подаде полицейски протокол в американската столица, в който се посочва, че през 1993 г. в един от коридорите в Капитолия без нейно разрешение Байдън я целунал, докосвал я и настоял за интимни отношения.

Рийд каза в интервю, че е загубила всичко, включително и работата си, когато повдигнала обвинения срещу Байдън. Тя се оплака, че нито медиите, нито представителите на Демократическата партия обръщат дължимото внимание на нейните изявления. Рийд подчерта, че някои от демократичния елит, „някои мощни хора, свързани с партията“ също са замесени в сексуални престъпления.

Дълбоко съм обезпокоена от колективното отричане на това и манипулирането на жертвите. Смятам, че Национален комитет на Демократическата партия е частично отговорен, защото той не само игнорира случващото се, но и участва в него, прикривайки виновника.

На 1 май Байдън нарече обвиненията на Рийд неверни. Той отбеляза, че има несъответствия във версията, която тя представи пред журналисти.

Още преди официалното съобщение на Байдън, че ще се кандидатира за президент, няколко жени го обвиниха в неподходящо поведение: натрапчиви прегръдки и непоискани целувки. Байдън обясни това, като каза, че е свикнал с различни „социални норми“ и обеща, че ще бъде „по-уважителен към личното пространство“ на другите хора.
БГНЕС