/ Gulliver/Getty Images
От началото на годината в САЩ е имало 251 масови стрелби
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес в Белия дом, че всички американци трябва "да осъдят расизма, фанатизма и идеята за превъзходство на бялата раса" след масовите убийства в Тексас и Охайо. При тях загинаха 29 души, а десетки бяха ранени, предаде Ройтерс.

Втора масова стрелба в САЩ само в рамките на 24 часа

"Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени", каза Тръмп. "Омразата няма място в Америка. Омразата извращава ума, опустошава сърцето и поглъща душата", добави той.

Тръмп освен това определи последните масови убийства като "зли нападения". Той ги окачестви също като престъпления "срещу цялото човечество" и заяви, че омразата в обществото трябва да бъде заменена от единство, предаде Асошиейтед прес.

Масовият убиец от Охайо съставял списъци с хора за ликвидиране

Тръмп произнесе речта Белия дом днес, след убийствата в края на миналата седмица в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо. Той нарече тези убийства "варварски кланета".

Стрелба в търговски център в щата Тексас, има убити

Той призова демократи и републиканци да загърбят партизанщината и да намерят решение на въпроса с насилието.

В речта си, която беше обръщение към нацията, Тръмп се зарече, че "ще действа със спешна решителност", предаде ДПА.

Тръмп нареди знамената в САЩ да бъдат спуснати наполовина

Той призова и за въвеждането на законодателство, предвиждащо проверки на миналото на купувачите на огнестрелни оръжия, които да позволят потенциални извършители на тежки престъпления да бъдат установявани, преди да са ги извършили.

Президентът на САЩ обеща и промени в законодателството, отнасящо се до психичното здраве, за да не могат хора с психични разстройства да имат огнестрелни оръжия, и добави, че на извършителите на масови убийства трябва да бъдат налагани смъртни присъди.

"За тези, които извършват престъпления от омраза, и за масовите убийци трябва да има смъртна присъда", каза той.
БТА