Топенето на ледовете в Гренландия заплашва с наводнения градовете в САЩ
Топенето на ледовете в Гренландия заплашва с наводнения градовете в САЩ / www.sxc.hu

Топенето на ледовете в Гренландия може да доведе до наводнения в градовете по източното крайбрежие на САЩ и Канада - Ню Йорк, Бостън, Халифакс, се казва в проучване на специалисти от Националния центъра за атмосферни изследвания на САЩ, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

Според данните на учените топенето на ледовете на Гренландия през 2100 г. може да доведе до значителна промяна на океанските течения в северния Атлантик, което ще доведе до допълнително повишаване на равнището на водата край източното крайбрежие на САЩ с 30-50 см, което ще се прибави към световното повишаване на океанските води с 20-60 см. "Ако топенето на Гренландия продължи да се ускорява със същите темпове, това ще бъде голяма заплаха за наводняването на много население места в източното крайбрежие на САЩ", заяви Айсюе Ху, водещ автор на изследването.

Повишаването на равнището на бреговата линия на САЩ беше прогнозирано от учените и по-рано. Според предишните изследвания, затоплянето на водите в Атлантическия океан заради глобалната промяна на климата трябва да доведе до промяна на океанските течения и повишаването на равнището на бреговата линия най-малко с 20 см. Това повишение е обусловено от особеностите на океанските течения в Северния Атлантик. Тук топлите екваториални води, пренасяни от течението Гълфстрийм на север, постепенно се охлаждат, стават по-плътни и падат на дъното, а след това по сложен начин се връщат обратно в южните ширини. Увеличаването на температурата на водата води до намаляването на нейната плътност и следователно до увеличаването на обема, което без съмнение ще се отрази на равнището на бреговата линия.

Новият труд на учените отчита допълнителното количество вода, което ще бъде добавено през това столетие в северните води от топенето на гренландския леден щит. Сега топенето постепенно се ускорява със 7% ежегодно, което предизвиква голяма загриженост сред учените, отбелязва "РИА "Новости", цитирана от БГНЕС. Ху и неговите колеги са използвали в своето проучване вече известни климатични модели, а също така са изучили последиците от топенето на Гренландия при различни ускорения - 7 на сто, 3 на сто и 1 процент. При топене на леда със скорост от 7 процента до края на века нивото на водата ще се повиши с 50 см, докато при 1 процент ежегодно ще даде само 20 см. Според Ху и колегите му събитията ще се развиват по усреднен сценарий.