Пропуските в стратегиите за справяне с COVID-19 тази година продължават да създават "идеалните условия" за поява на смъртоносен нов вариант, каза генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме доста по-близо до това да можем да кажем, че извънредната фаза на пандемията е приключила, но все още не сме стигнали дотам", заяви Тедрос на пресконференция. Той направи изявлението в момент, когато Китай регистрира ново увеличение на заразяванията.

По оценки на СЗО около 90 процента от хората по света вече имат някакво ниво на имунитет срещу вируса на COVID-19.

Техническият ръководител на СЗО Мария ван Керхов каза, че организацията иска правителствата по света, включително Китай, да се съсредоточат върху рисковите групи от населението – като хора над 60 години и такива, които имат придружаващи заболявания.

Допълнителното смекчаване на изискванията за тестване за COVID-19 и карантинните правила в някои китайски градове беше посрещнато със смес от облекчение и тревога в момент, когато се очаква промяна в националната политика по отношение на вируса след широкоразпространените размирици в страната.

Според ръководителя на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън е окуражаващо, че Китай приспособява настоящите си стратегии за контрол на COVID-19. Той изрази надежда, че Пекин ще възприеме стратегия, "която постига баланс между контрола върху вируса и . . . препитанието, благополучието и човешките права на хората".
БТА