Витанов прогнозира, че ще има и следващи пандемии
Ще има и нови пандемии в световен мащаб. Това прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов. По думите му гъстотата на населението по света расте и вирусите се разпространяват все по-лесно.  

Относно развитието на пандемията от COVID-19 у нас, Витанов напомни, че не се очакват проблеми през предстоящите празници. По думите му разпространението на COVID-19 е забавено и вълната няма да се вдигне толкова високо, че да създаде съществени проблеми за здравната система до коледните празници. „Винце, туршийка, мезенце, спокойна Коледа въпреки ковида и войната“, обобщава математикът. 

И прогнозира, че не няма да има недостиг места в болниците, очаква се през декември и смъртността на пациенти с COVID-19 да е ниска. 

14-дневната заболеваемост също спада, отчита Витанов и допълва: „Има вероятност спадът да се забави и трендът да се обърне. Но-о-о-о, ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коледните празници. След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците.  Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми“.

„Ситуацията е спокойна. Пий, народе и яж, Ковидът няма да ти развали празниците“, обобщава Витанов.

На финала по случай рождения си ден проф. Витанов публикува „специална карта“. И заключва: „14 дневната заболеваемост по стария план на МЗ от времената на министър Кацаров. Изцяло зелена карта по специален повод. Яж и пий, народе. Ковидът няма да ти развали празниците“.