/ iStock/Getty Images
Електронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) като предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти, докато се опитват да напуснат смъртоносния си навик.

Задържаха близо 250 хил. кутии контрабандни цигари на ГКПП "Кулата"

Нарастващата популярност на електронните цигари, устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват пристрастяващите никотинови течности, предизвика страхове сред политиците по света за нова пристрастяване към младите хора.

Мащабна акция: Разбиха огромна фабрика за нелегални цигари край Пловдив (ОБЗОР)

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват "рискове за здравето" на потребителите.

"Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.

Забраната за наргилета на закрито отново влиза в НС

Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да напуснат конвенционалните цигари, се казва в съобщението.

Трилиони фасове се хвърлят на земята годишно

"В повечето страни, в които те са разпространени, повечето потребители на електронни цигари продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето", се казва в доклада.

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти.

iStock/Getty Images

Те твърдят, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към "по-безопасни" алтернативи.

Но СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“.

Мъж с ампутиран крак откри снимката си върху пакет цигари

Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на продуктите, които за разлика от тютюневите цигари не изгарят.

Пушачите на електронни цигари по-често се връщат отново към никотина

Китай, който е дом на почти една трета от пушещите тютюн в света, също планира да регулира устройствата.

В Ню Йорк повишиха възрастта за пушене на 21 години

Необходими бяха повече усилия, за да се помогне на пушачите да се откажат, каза СЗО в доклада, като отбеляза, че "30% от населението на света има достъп до подходящи услуги за отказване от тютюна", като консултиране, горещи телефонни линии и медикаменти.

Без помощ само 4% от опитите да се спре тютюнопушенето са успешни.
БГНЕС