/ iStock/Getty Images
Трилиони фасове се хвърлят на земята по цял свят годишно, но те не се разграждат и пречат на растежа на растенията, съобщи в. "Индипендънт".

В Ню Йорк повишиха възрастта за пушене на 21 години

Наличието на фасове намалява поникването на детелината с 27%, а дължината на стръковете с 28%. Теглото на корените пък е по-малко с 57%.

При тревата поникването намалява с 10%, а дължината на стръковете с 13%, установиха учени от университета "Англия Ръскин".

Мъж с ампутиран крак откри снимката си върху пакет цигари

Подобно намаляване на растежа се наблюдава само при много голяма суша. Според учените химикалите във фасовете предизвикват еквивалентен стрес на растенията.

Фасовете са най-големият замърсител по света. Пушачите небрежно хвърлят на земята 4,5 трилиона годишно. Целулозните филтри обаче са много устойчиви и не се разграждат повече от 10 години.

Пушачите на електронни цигари по-често се връщат отново към никотина

За изследването си учените са взели проби в района на Кембридж. Те са намерили места с по 128 хвърлени фаса на квадратен метър. Контролните експерименти са били направени с парчета дърво с идентична форма и размер като фасовете.

Много хора смятат, че фасовете са биоразграждащи се и въобще не се замислят, когато ги хвърлят на земята. Детелина се отглежда за фураж, но е известно също, че пречиства въздуха от изгорелите газове от дизелово гориво.
БТА