/ iStock/Getty Images
Нов, потенциално по-заразен вариант на коронавируса, вече циркулира из Европа. Редица страни забраниха през последните два дни влизането на пътници от южната част на Африка, където бе открит вариантът Омикрон, предаде БТА.

Великобритания, Германия, Италия и Чехия установиха вчера първи случаи на заразени с този вариант и обявиха нови мерки за овладяването на заразата.

Заради страховете от новия вариант и потенциала той да е по-резистентен на защитата, която осигуряват ваксините, се засилват тревогите, че пандемията и свързаните с нея локдауни и ограничения могат да продължат по-дълго от очакваното. Близо две години след началото на пандемията, отнела живота на над 5 милиона души в глобален мащаб, страните по целия свят са нащрек. В петък редица държави забраниха полетите от Южна Африка и съседните й държави, за да си осигурят време да оценят дали този вариант е по-заразен от доминиращия в момента вариант Делта.

Израел ще забрани на всички чужденци да влизат на негова територия заради Омикрон

Република Южна Африка изрази съжаление за затварянето на границите на десетки държави за нейни граждани и пътници от страната и заяви, че откриването на новия вариант Омикрон на коронавируса благодарение на работата на южноафриканските учени не бива да се "наказва" по този начин. "Тази най-нова серия от забрани за пътуване всъщност наказва Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови варианти. Блестящата научна работа трябва да се посреща с аплодисменти, а не да се наказва", заяви правителството в комюнике, цитирано от Франс прес.

Израел стана първата страна в света, която обяви, че затваря изцяло границите си за чужденци за 14-дневен срок. В допълнение към забраната за пътувания, израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет" ще вкара в употреба система за следене на телефоните, използвана обичайно за целите на борбата с тероризма, за да следи движението на хора, за които е доказано, че са носители на новия вариант на вируса.

Първо огнище на „Омикрон“: 60 пътници с африканския щам кацнаха в Амстердам

В Обединеното кралство вчера бяха установени два случая, ден след като Лондон вкара Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибия в червения си списък за пътуване. "Ще изискваме всеки, който влиза във Великобритания, да си прави писиар тест до края на втория ден след пристигането и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат", каза премиерът Борис Джонсън на пресконференция.

Италианец, пътувал по работа до Мозамбик и завърнал се в Италия на 11 ноември, стана първият човек в страната, дал положителна проба за новия вариант. Той е бил имунизиран с две дози ваксина. Всички от 5-членното му семейство, в това число две деца, са с положителни тестове, леки симптоми на болестта и са поставени под карантина в предградието на Неапол, където живеят, съобщават местни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Мюнхенският институт по микробиология "Макс фон Петенкофер" съобщи, че Омикрон е бил установен при двама души, пристигнали с полет от Южна Африка на 24 ноември.
Редица фармацевтични компании, в това число AstraZeneca, Moderna, Novavax и Pfizer казаха, че планират да адаптират ваксините си, така че да предоставят оптимална защита срещу Омикрон. "Пфайзер" и неговият партньор "Бионтех" заявиха, че могат да направят това за около 100 дни. Професор Андрю Полард, ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет, която разработи ваксината на AstraZeneca, изрази предпазлив оптимизъм в ефира на радио Би Би Си, че съществуващите ваксини ще бъдат ефикасни срещу новия вариант и няма да позволят тежко протичане на COVID.

По-малко от 6 процента от хората в Африка са напълно имунизирани срещу ковид, което според експерти създава благоприятна среда за еволюиране на вируса. "Един от ключовите фактори за появата на варианти може да е ниската степен на ваксинация в части от света. Затова СЗО предупреждава, че никой от нас не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност", заяви Питър Опъншоу, професор по експериментална медицина от лондонския "Импириъл колидж".
БТА