/ БГНЕС

Новият "Омикрон" щам на COVID-19 е открит сред 61 пътници, които са дали положителна проба, след като са пристигнали с два полета от Южна Африка. Това съобщиха здравните власти в Нидерландия.

Случаите на заразени - повече от една десета от 600-те души в двата самолета - са поставени под карантина в хотел близо до летище Схипхол в Амстердам, един от най-големите международни въздушни центрове в Европа.

Великобритания въведе задължителен PCR и самоизолация за всички, които влизат в страната

омикрон
БТА

„Вариантът "Омникрон" вероятно е открит при редица заразени с положителни тестове", съобщиха от Националния институт за обществено здраве.

Ще бъде извършен допълнителен анализ, за ​​да се установи окончателно дали новият вариант е наличен, а резултатите ще бъдат оповестени публично в неделя.

Откриха новия африканския щам „Омикрон“ в няколко европейски държави

От своя страна, пътници се оплакаха, че са държани часове наред в залата за пристигащи, за да бъдат тествани. Много хора не са успели да носят маски за лице или да спазват социалното дистанциране.

„Към момента има 61 положителни и 531 отрицателни теста“, се казва в изявление на Нидерландския здравен орган (GGD).

Чуждестранни туристи наводниха летищата в ЮАР в опит спешно да напуснат страната

Всички пътници, които са дали положителна проба, трябва да останат в хотелска карантина в продължение на седем дни, ако проявят симптоми, и пет дни, ако не го направят.

Очаква се пътниците, които са дали отрицателна проба, но остават в Нидерландия, да бъдат изолирани у дома. Тези, които не живеят в Нидерландия, могат да "продължат пътуването си", се казва в него.

БГНЕС