/ istock
Силна суша в дъждовните гори на Амазонка доведе до рекордно ниско ниво на водата в река Парагвай за последното столетие. Спадът наруши  търговията по основния воден път и създаде опасности за местния транспорт.

Министерството по метеорология и хидрология на Парагвай съобщи, че нивото на водата в едноименната река, която е основен икономически ресурс на страната, е спаднало с 89 см под референтната стойност в пристанището на столицата Асунсион, което е най-ниската точка от 120 години насам.
  Предишният рекорден спад е регистриран само преди три години, през октомври 2021 г. - според експертите това е знак, че сушите, които изтощават водните пътища в региона, стават все по-чести и интензивни.

Амазонка, най-пълноводната река в света и един от основните ѝ притоци, река Мадейра, също регистрираха нови рекордно ниски дневни нива в град Табатинга.

Най-непосредственият ефект се усеща в Парагвай, който няма излаз на море и е един от водещите износители на селскостопански стоки в света, който разчита на реката, за да осъществява 80% от международната си търговия. 
  Ръководителят на парагвайския рибарски съюз заяви вчера, че спадът на водните нива е лишил от работа 1600 рибари. В понеделник десетки лодки, които обикновено плават по водния път, се намираха на пресъхнали пясъчни брегове. 
  Водният път Парагвай-Парана, който води началото си от Бразилия, е дълъг 3400 км и минава през Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и Боливия и стига до открито море, което превръща региона в жизненоважен транспортен център за зърно, царевица, соя и други селскостопански продукти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА