Учените съобщават, че през 2023 г. регионът на Амазонка е преживял най-тежката суша в историята си, съобщава Voice of America (VOA). Реките и езерата достигнаха рекордно ниски нива през последните месеци, преди да се повишат отново през последните седмици. Според учените това трябва да се разглежда като предупреждение за това какво може да причини изменението на климата. Ян Боечат разказва историята от Манаус, Бразилия.

В началото на октомври река Амазонка приличаше на пустиня. Тук, в Манаус, в Бразилия, ферибот стои заседнал на пресъхналото речно корито. Недалеч, на един приток, рибари теглеха лодките си. Дори малките канута бяха безполезни. Регионът на Амазонка, където тече втората по дължина река в света, изглеждаше на ръба на пресъхването.

Нивото на река Амазонка падна до най-ниското си ниво за последния един век


Никога в своята регистрирана история Амазонка не се е сблъсквала с толкова тежка и опустошителна суша, както през 2023 г. Нивата на реките са достигнали най-ниските си стойности от повече от 120 години, откакто има официални данни. Учените, изследващи климата в тази област, се опасяват, че това може да е началото на порочен кръг за природата.

„Това е наистина драматично. Очаквахме да имаме забавяне на дъждовете, по-дълъг сух сезон, по-ниски нива на водата, по-гореща вода и така нататък, неща, които засягат целия воден живот и, разбира се, също и гората. Ще има повече горски пожари - това вече се случва. Дървета умират само поради липса на вода, основно умират от жажда“, споделя Филип Фърнсайд, еколог.

Филип Фърнсайд изучава Амазонка повече от 40 години. Той е член на екипа на Междуправителствения панел по изменение на климата, който спечели Нобеловата награда за мир през 2007 г. 

„Това са неща, които се очаква да се влошат в бъдеще и трябва да бъдат предупреждение, че трябва да контролираме глобалното затопляне и също така да контролираме обезлесяването“, споделя той.

Нагоре по реката, в района на Тефе на 500 километра западно от Манаус, повече от 200 розови делфина загинаха в сушата между края на септември и ноември. Известен също като речен делфин на Амазонка, сладководният бозайник може да се намери в голяма част от басейните на реките Амазонка и Ориноко.

„Това е първият път и най-тревожният аспект е, че от цяла Амазонка, това се случва просто тук, в Тефе“, споделя Хилда Чавес-Перес, биолог от Института Мамирауа.

Повечето от смъртните случаи са настъпили в езерото Тефе, в средата на Амазонка. Тук температурата на водата достигна над 40 градуса по Целзий в началото на октомври. Около езерото живеят повече от 100 хиляди души, които изхвърлят необработените си отпадъци във водите му.

В малко крайречно рибарско селище близо до Манаус, столицата на бразилския щат Амазонас, жителите копаели дупки, за да намерят вода.

Стелио Родригес е местен рибар. Той казва: „Сами причинихме този хаос с изграждането на язовири, горски пожари, обезлесяване и замърсяване на реката.“]]

„Сами причинихме този хаос с изграждането на язовири, горски пожари, обезлесяване и замърсяване на реката“, споделя Родригес.

През последните няколко седмици дъждът се завърна и нивата на реките отново започнаха да се повишават.

Бразилското правителство изчислява, че повече от 500 000 души са били пряко засегнати от тази тежка суша в Амазонка. Мнозина все още страдат.
Voice of America (VOA)