Студ скова Европа
Студ скова Европа / netinfo

Ниските температури и снегът, който от два дни вали над голяма част от Европа, продължават да взимат жертви и да предизвикват множество затруднения заради блокирани пътища и затворени летища.

Полската полиция съобщи, че 15 души са починали от измръзване през изминалата нощ, когато температурите на някои места в страната спаднаха до минус 20 градуса, предаде Асошиейтед прес. От началото на декември в Полша от измръзване са починали 47 души.

Десет души вероятно са станали жертва на големите студове, обхванали от няколко дни Чехия, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. Днес температурата падна до минус 27 градуса по Целзий. В североизточния град Острава в петък и събота от измръзване са починали трима бездомници и още трима души, за които предстои да се уточни причината за смъртта, съобщи полицията. По-рано тази седмица минусовите температури причиниха смъртта на още един бездомник в Острава и на двама мъже в Прага.

В Украйна заради силния снеговалеж и снежните бури без електричество останаха 106 населени места. Най-тежко е положението в Херсонска и Донецка области, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки министерството на извънредните ситуации. По пътищата през последното денонощие имаше много аварирали и закъсали в преспите коли. На места поривите на вятъра стигат до 25 метра в секунда, средните температури са с 8-10 градуса по-ниски от обичайните са сезона. В някои населени места през нощта бе до минус 20, минус 25 градуса. В Донецк десет души починаха от измръзваме. В Луганск е обявено извънредно положение.

Рекордно ниска температура от минус 33,6 градуса бе регистрирана в Бавария, в малкото селце Фунтензее, съобщи метеорологичната информационна служба Метеомедиа. Студената вълна достигна върха си вчера с дневни температури около минус 10 градуса по Целзий в повечето големи градове в страната. В Берлин, Росток и Мюнхен бе минус 11, в Лайпциг, Хановер, Щутгарт и Нюрнберг - минус 14, а в Кьолн и Франсфурт - минус 12 по Целзий.

Бездомник почина от измръзване в град Манхайм, съобщи германската полиция, цитирана от ДПА.

Силният снеговалеж, ограничената видимост и заледените писти блокираха най-голямото германско летище - във Франкфурт - и третото по големина - в Дюселдорф, предаде ИТАР-ТАСС. Снеговалежът предизвикал проблеми още в петък, а днес на летище Франкфурт бяха анулирани над 50 полета. Други 15 пристигащи полета бяха пренасочени към летищата в Мюнхен и Щутгарт. По думите на представител на летището цялата снегопочистваща техника работи непрестанно върху пистите, за да осигури полети в ограничен режим. Летище Дюселдорф бе затворено заради снежна буря, затруднила видимостта. Говорител уточни, че след 9.15 ч. местно време (8.15 ч. по Гринуич) не е имало излитания и кацания заради силния вятър и снеговалежа. Пристигащи полети са били отклонени

Студ скова и Италия, където един човек загина при железопътен инцидент в Сардиния, свързан с лошото време, съобщиха италианските медии, цитирани от Франс прес. Според тях Италия преживява най-студения си уикенд в годината. Лошите метеорологични условия предизвикаха силни смущения в автомобилния и морския трафик, железопътния и въздушния транспорт. Влак по линията Сасари-Чиливани в Сардиния дерайлира вчера сутринта, при което загина машинистът. През последните дни островът е залят от проливни дъждове, които причиниха кални свлачища върху релсите. Летищата във Флоренция, Болоня, Рим и Венеция бяха принудени временно да затворят или отмениха полети заради силния сняг, пише БТА. Спрени са и фериботите за островите край бреговете на Кампаня и за Сицилия. Заради студа и снега два футболни мача - "Флорентина"-"Милан" и "Удинезе"-"Каляри", предвидени за снощи и за днес, бяха отменени, както и редица срещи от втора дивизия.

Студ скова Европа
netinfo

Започналият тази нощ и продължаващ в момента силен снеговалеж парализира движението в Белгия.

Полетите от международното летище "Брюксел насионал" в белгийската столица са прекратени до второ нареждане. От летището съобщиха, че всички пътници, които имат закупени билети за полет могат до променят деня на пътуването без наказателна глоба. Вътрешният пътен пръстен в Брюксел бе затворен, за да може снегорини да разчистят падналия сняг. По външния магистрален пръстен на столицата движението е истинско мъчение, предизвикано най-вече от аварирали тежкотоварни камиони, съобщи белгийското радио на френски език Ер Те Бе Еф.

Силни снеговалежи в Холандия нарушиха железопътния и въздушния трафик, а отчасти и автобусното движение, предаде Франс прес. "Влакове се движат, но те са много по-малко, отколкото обикновено", заяви говорителка на железопътната компания "ПроРайл", която препоръчала на пътуващите да се движат с друг транспорт. Полетите от и за амстердамското летище Схипхол се изпълняват със закъснение средно от 45 минути, съобщи говорителка на летището. Нито автобуси, нито трамваи не се движат в Хага, както и в редица провинции на страната, предаде холандската агенция АНП, според която снежната покривка на места достигала 15 сантиметра. В голяма част от Холандия са регистрирани "умерени до силни" снеговалежи, които ще продължат и днес следобед.

Студ скова Европа
netinfo