Доналд Тръмп и Ким Чен ун
Доналд Тръмп и Ким Чен ун / БГНЕС
От чудноват туит до историческо стъпване на територията на Северна Корея, импровизираната до голяма степен трета среща между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун бе драматичен шедьовър от типа създадени за телевизията спектакли, които Тръмп така високо цени, пише в. "Ню Йорк таймс".
 
Но седмици преди срещата, която започна с покана в Туитър от президента към Ким да се отбие в демилитаризираната зона и да каже "здрасти", в правителството на американския президент се заформяше идея, която официалните лица във Вашингтон се надяват да стане основа за нов кръг преговори.

Историческо ръкостискане между Тръмп и Ким Чен Ун (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Идеята е за нещо като ядрено замразяване, което на практика запазва статуквото и тихомълком признава Пхенян за ядрена сила - нещо, което правителството често казва, че никога няма да приеме. Това се различава от първоначалното тържествено обещание на Тръмп отпреди 30 месеца да уреди севернокорейския ядрен проблем.
 
То обаче може да му предостави оръжие срещу критиците, които казват, че севернокорейският диктатор разиграва брилянтно американския президент, като му показва това, за което мечтае, като същевременно не прави реални отстъпки, добавя американското издание.
 
Тръмп е добър в това да привлича внимание и да прави сензация. Когато тези методи се прилагат за насърчаване на мир и стабилност, те могат да доведат до много добри резултати и до някои пробиви.

Тръмп пристигна в демилитаризираната зона между двете корейски държави
 
Срещата между Тръмп и Ким изглежда символична, но тя разби статуквото между двете страни и доведе до подновяване на диалога. Всъщност тя бе малък повратен момент в двустранните отношения, пише китайският англоезичен вестник "Глобал таймс".
 
Цяло чудо е, че американският президент успя да установи лични взаимоотношения с Ким в контекста на сериозна междудържавна конфронтация.

Колко често Тръмп и Ким си общуват с писма?
 
Приятелството между двамата лидери обаче никога не може да замени националните интереси на страните, тъй като неговата роля в уреждане на големите политически различия е ограничена.
 
Сериозните разделения между Вашингтон и Пхенян очевидно са по-значителни от личните отношения между лидерите им, добавя китайският вестник.
БТА