/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в демилитаризираната зона между двете корейски държави, за да се срещне с водача на КНДР Ким Чен-ун, предоха световните агенции.

Тръмп отлетя от Сеул с президентския хеликоптер "Марийн уан" (от Морската пехота на САЩ) малко след като президентът на Южна Корея Мун Дже-ин съобщи, че ръководителят на комунистическия Север се е съгласил за срещата. Мун, който придружава Тръмп, похвали него и Ким за проявената "смелост" и изрази надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров.

Колко често Тръмп и Ким си общуват с писма?

През 2018 г. Тръмп и Ким преговаряха в Сингапур, което бе първа среща на лидери от Вашингтон и Пхенян. Тогава бе подписано споразумение, според което Северна Корея ще се разоръжи ядрено, а САЩ ще гарантират нейната сигурност. Втората тяхна среща бе в Ханой през февруари т.г., но на нея двамата не постигнаха съгласие и се разделиха, без да подписват нищо, припомниха агенциите.

По-рано днес стана ясно, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е приел поканата на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещнат на границата между двете Кореи. Това съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин, който също ще присъства на събитието, предадоха световните агенции.

Лидерите на САЩ и Северна Корея ще си стиснат ръцете в името на мира. Срещата ще се състои в станалото символ на разделението на полуострова село Панминчжон в демилитаризираната зона, заяви Мун на съвместна пресконференция с Тръмп.

„Ким Чен-ун и Доналд Тръмп“ се разходиха по улиците на Осака (ВИДЕО)

Подобна среща се случва за пръв път в историята, подчерта южнокорейският президент. "Кога ще се състои трета среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея ще зависи от промените, до които ще доведе днешната среща", подчерта Мун, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Сеул са на едно мнение за необходимостта от денуклеаризация на Корейския полуостров и нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея, заяви южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.

"Отиваме в демилитаризираната зона и ще се срещна с председателя Ким", заяви от своя страна Тръмп, добавяйки, че очаква срещата с нетърпение.

Северна Корея нарече поканата на Тръмп "интересно предложение"

По-рано южнокорейският президент заяви, че евентуално ръкостискане между президентът Тръмп и севернокорейския лидер би било значителна стъпка напред към пълната денуклеаризация на Северна Корея и постигането на траен мир с Южна Корея, припомня Ройтерс. Президентът на САЩ от своя страна заяви, че има възможност евентуална среща "да се окаже много интересна".
БТА