СПИН епидемията в Бенгази започнала още в началото на 90-те
СПИН епидемията в Бенгази започнала още в началото на 90-те / netinfo

Масовото заразяване на деца с вируса на СПИН в Бенгази е започнало още в началото на 90-те години. Това е една от тезите, които се готви да развие българската защита.

На вчерашното заседание на съда в Триполи адвокатът на обвиняемите български медицински сестри Пламен Ялнъзов поиска от съда да вземе предвид интервю с арабски адвокат, който пред влиятелен телевизионен канал заявява, че съществуват доказателства за наличие на СПИН в Бенгази далеч преди българските медицински сестри да започнат работа в Либия.

Наблюдатели на процеса си спомнят няколко стари факта от неговото начало, които сега стават актуални отново. Повод за това е искането на българската защита съдът да допусне като доказателство за невинността на българките и палестинеца запис на това интервю.

Още в началото на случая в Бенгази Владимир Шейтанов – адвокатът, който роднините на обвиняемите българки бяха наели, разполагаше с информация, че през 1994 и 1995 г. в Бенгази са се появили сигнали за наличие на СПИН в няколко детски болници. Тогава либийската държава разпорежда светкавична проверка, в която участва и български медицински персонал.

Според анонимни източници на защитата по това време случаи на СПИН са установени в болница „Джауа”, „7 октомври”, белодробна болница и болница „Абусена” в град Сирт. Тогава Шейтанов разполагаше със сведения, че заразяванията зачестяват особено много след 1997 г.

След като това става ясно, либийските здравни власти изследват стотици деца в Бенгази. Списъците със заразени деца са били окачени пред кабинета на главния лекар във всяка детска болница. По неофициална информация тогава държавата обезщетява семействата с пакет от помощи, които включват 30 хил. долара за нова къща, нов автомобил и месечна издръжка за всяко заразено дете.

Преди да излети обратно за София, адвокат Пламен Ялнъзов, който връчи на съда диск с интервюто, подкрепящо по един или друг начин вече изложената преди години от Шейтанов теза, отказа категорично дори неофициално да съобщи на българските журналисти подробности около съдържателната част от думите на арабския адвокат.

По неофициална информация трибуна на неговите признания станал арабският телевизионен канал Ал Хура, който е базиран в американската столица Вашингтон. Адвокатът казва в това интервю, че в началото на 90-те години в Бенгази са регистрирани 17 случая на заразявания със СПИН.