Разследват: Структурен дефект в мостовата конструкция довел до трагедията
Спасителната операция в Генуа продължава
98513
Спасителната операция в Генуа продължава
  • Спасителната операция в Генуа продължава
42 са вече жертвите на срутения мост „Моранди” в италианския град Генуа, сред тях и три деца. Спасителната операция продължава, участват над 400 души. Сега вече се работи по отстраняването на големите бетонни сегменти от разрушения мост, за да се достигне до пространствата под тях, където може да има още хора, обяви говорителят на пожарната.
 
Трагедията край Генуа в снимки – разрушеният мост Моран

Структурен дефект в мостовата конструкция е версията, по която се работи, обяви италианският премиер Джузепе Конте. Мостът е една от най-активните трафик артерии в Италия, а през годините експерти са изразявали мнение, че съоръжението не е добре конструирано. Сега правителството на Италия е взело решение съоръжението да бъде изцяло премахнато.
 

Gulliver/Getty Images


До момента няма информация за загинали или ранени българи, съобщи за Дарик генералният ни консул в Италия Росен Руфев. Той допълни, че повечето жертви вече са идентифицирани. Сред загиналите има три деца - на 7, 12 и 13 години. А премиерът Джузепе Конте, който пристигна на мястото на трагедията, не изключи броят на жертвите да нарасне. "От това, което установихме досега, броят на жертвите ще се увеличи. Това е невероятна трагедия, преди всичко, защото не е резултат от експлозия или някакъв друг случаен инцидент, а става дума за структурен дефект. Това е хипотезата, по която работим", обясни той.
 

"Ясно е, че е взето решение да се разруши изцяло този мост. Евакуирани са вече над 500 души от зоната около моста. Не се знае в бъдеще време колко са стабилни останалите колони, които носят останалата част на автомагистралата", поясни консулът ни.
 

Gulliver/Getty Images

От години се говорело за проблеми с моста в Генуа, но мерки не са взети (ВИДЕО)

През годините е имало индикации за проблеми със съоръжението, посочи още Руфев. "Мостът е построен през 60-те години, но има мостове, които са още по-стари и издържат. На времето се каза, че бил един от най-иновативните, но трафикът по него не е бил такъв, какъвто днес го наблюдаваме днес. През годините са вършени укрепителни работи по моста. Имало е мнение, че мостът не е добре конструиран, това е мнението на други архитекти", коментира още Росен Руфев пред Дарик.
 
Трагедията в Генуа: Разследват кой е отговорен за срутването (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини пък обвини Европейския съюз за трагедията. Според него заради строгите правила за разходване на средства Италия не е безопасна.
 

Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност, според строгите правила, наложени от Европа, не се позволява да бъдат използвани, заяви евроскептичният политик пред местната станция "Радио 24". Той отбеляза, че "постоянно трябва да се иска разрешение, за да се похарчат пари". Това не бива да спира Италия да поддържа улиците и сградите си, подчерта Салвини.
 
В Генуа обявиха двудневен траур заради рухването на моста
 

Gulliver/Getty Images


Мостът се срути на 14 август малко преди обяд по време на силна буря в района. Съоръжението е с височина от близо 100 м и минава над жилищен квартал и жп линия. Огромни отломки са паднали върху сградите отдолу. Засегнати бяха десетки превозни средства. Градските власти в Генуа обявиха двудневен траур. Местните жители казват, че инцидентът е срязал градът им наполовина.