/ БГНЕС
Снимки разкриват последиците от горския пожар в планината Сиера де ла кулебра, провинция Самора в Испания.

БГНЕС

Горещата вълна, която наскоро обхвана Испания, предизвика един от най-големите горски пожари в страната от няколко десетилетия насам.

Огънят опустоши повече от 30 000 хектара гора. Пожарът, започнал от мълния, вече е овладян. Въпреки че вече няма огън, пожарът все още се счита за активен.

БГНЕС

В планината Сиера де ла кулебра бяха евакуирани жителите на най-малко десет села. В рядко населения район работиха повече от 500 пожарникари, които разчитаха на помощта на самолети и хеликоптери, пръскащи вода.

Експерти обясняват необичайно високите температури през последната седмица - на места до над 40 градуса, с климатичните промени, съобщи БТА. Такива горещини испанците понякога преживяват през август, но не и през юни. Положението тази година е влошено заради суша, а работата на огнеборците бе усложнена от силни пориви на вятъра.

БГНЕС

Заради разпространението на пожарите се наложи да бъде спряно движението на скоростните влакове от Мадрид за северозападната част на страната, по-късно беше възстановено. В Самора, Навара и Леида бяха разположени армейски противопожарни части. Не се съобщава за жертви. В централна Навара властите евакуираха като предпазна мярка жителите на 15 малки села. Фермерите са призовани да не използват тежка техника, за да не предизвикат неволно възпламеняване и пожар.

Горски пожари има и в Каталуния - в Леида, Тарагона и природния парк Гараф, южно от Барселона.

БГНЕС