/ Thinkstockphotos
Снимка от метрото в Москва предизвика бурни дискусии в България. Според информацията, която бе споделена в социалните мрежи, кадърът е заснет в миналия понеделник в пиков час. Снимката показва пътници, които докато се возят, четат книги. Повечето от тях са правостоящи.

Романтиката на книгите на хартия е още жива

Кадърът достигна и България и предизвика нееднозначни реакции. Част от нашенците адмирират руснаците и тяхната любов към писаното слово и горещо препоръчват българите да последваме примера им.
 

Москва. Понедельник. Час-пик. Фиолетовая ветка метро.

Публикувахте от Оксана Королева в 26 ноември 2017 г.
Други обаче сериозно критикуваха хората, които четат в обществения транспорт. Според част от българите, четящите пътници използват книгите като „мантия невидимка“, за да се правят, че не виждат възрастни, бременни и хора в тежко здравословно състояние.

Осем книги, които щяха да останат непрочетени

Не е похвално, защото метрото не е читалня. Тук сядат, вадят си книгата и край, кой умира, кой се задушава, кой е на години и има право на място, не се отразява по никакъв повод. Язък им за преекспонирания интелект на читателите“, пише възмутена жена. „В България и без да са забили нос в книга са си дебили! Бременна в девети месец в градския транспорт, мъж мина пред мен и седна на последната свободна седалка. Не е като да не ми личеше корема!“, споделя друга дама.

Децата, които растат сред книги, печелят повече като големи

Зевзеците също побързаха да коментират кадъра. Според тях четящите в московското метро са се подготвяли за изпит и затова вперили поглед в книгите. Други пък с усмивка отбелязаха, че по-типични са снимките на руснаци в метрото с водка. А трети изразиха скептицизъм, че кадърът е постановка.