/ iStock/Getty Images
В Санкт Петербург приключи разследването за убийството на фармацевта Наталия Иванова през лятото на 2010 година. Тогава следствието провери стотици хора, но престъплението остана неразкрито. Разследващите успяха да направят пробив 9 години по-късно, след като един от заподозрените публикува снимка в социалните мрежи, пише РИА Новости.

Изоставеният Форд

Сутринта на 25 август 40-годишната Наталия Иванова (по искане на разследването името и фамилията на жертвата са сменени) тръгнала на работа със служебния си автомобил Форд Фокус. В този ден тя планира да обиколи няколко района в Красноселския район на Санкт Петербург, след което да посети роднини, живеещи там.

Брат и сестра убиха двамата си сина, за да прикрият кръвосмешението


Около обяд дъщерята на Наталия й позвънила по мобилния телефон, но той бил изключен. Момичето се разтревожило, защото знаело, че в работно време майка й винаги си държи телефона включен.

На следващия ден децата подали сигнал за изчезналата жена. Служители на реда, приятели, роднини и доброволци започват да търсят Наталия.

Три дни по-късно в Красноселски район е открит Фордът, който фармацевтката използвала. Външно колата не се различавала от другите паркирани в квартала коли. Когато полицията отваря багажника на автомобила, вижда трупа на Наталия. Впечатление веднага им прави прободна рана на врата на мъртвата жена. Убийството е наречено от медиите „Случаят с жената в багажника“.

Насилник се скри на тавана на бившата си приятелка и я шпионира шест дни


Следствието установява, че в деня на изчезването на Наталия Иванова, някой е изтеглил 20 рубли от банковата й карта, спомня си старши следовател Павел Мартов. Тогава органите на реда се сдобиват със снимка на млад мъж, който използва банковата карта на младата жена. Чертите на лицето, дрехите и цвета на косата се виждат ясно на изображението. Крминалистите взели и отпечатъци от вътрешността на колата на Иванова.
 

Старата снимка

Разрешаването на такова тежко престъпление, разбира се, изисква време, но установяването на убиеца се оказало по-сложно, отколкото разследващите очаквали. Отпечатъците, взети от колата, не били открити в полицейската база данни. Били проверени и всички осъдени жители на Санкт Петербург, които отговаряли на описанието, но заподозрян така и не се появил.

„В продължение на няколко месеца разследващите разпитаха буквално всеки живеещ в Санкт Петербург, който по някакъв начин прилича на човека от снимката. Но не можахме да достигнем до истинските убийци. Тогава не знаехме, че извършителите са напуснали града веднага и тъй като тези млади хора нямаха проблеми със закона в миналото, нямаше информация за тях в базите данни на органите на реда“, разказва Мартов.

Сериен изнасилвач принуди майка да слуша писъците на децата си, докато се гаври с тях (СНИМКИ)

Разследването било прекратено, после пак възобновено. Търсенето на заподозрени не спира. Криминалистите непрекъснато наблюдават социалните мрежи. Късметът им с усмихва през 2019 година , когато откриват снимки на 34-годишен жител на град Каменск-Шахтински, област Ростов.

„Характеристиките бяха подобни, а дрехите приличаха с тези на човека, който тегли парите от банкомата. Освен това притежателят на акаунта публикува няколко снимки отпреди 9 години, но които той и неговият приятел позират на фона на забележителностите на Санкт Петербург. Времето и престоя им в града съвпада с времето на убийството на Иванова. Оперативната група веднага заминава за Каменск-Шахтински. Потребителят на социалната мрежа беше задържан и разпитан. Той е изключително изненадан от посещението на униформените в дома си, но не отрича. Веднага започва да разказва за извършеното престъпление и дори посочва съучастник“, разкри следовател Павел Мартов.

Лесни пари

През лятото на 2010 година 25-годишните приятели решават да се преместят в Санкт Петербург. Те обаче не успяват да си намерят добре платена работа, а животът в мегаполиса изисква значителни разходи. Скоро младите хора профукват всичките си спестявания и решават да се върнат у дома. Парите обаче не са достатъчни дори за билет за връщане. Тогава решават да ограбят някого.

Кървави места, пропити с мистерия, които са туристически дестинации (ВИДЕО)

Следобеда на 25 август приятелите забелязват Наталия Иванова, която влиза в аптека. Фактът, че жената пътува в кола с московски номера, ги кара да смятат, че тя е богата и има пари.

Според разследването двамата приятели изчакали Иванова да излезе от аптеката и скочили след нея в колата. Единият застанал зад кормилото и потеглил към най-близката пустош. Там й отнели мобилния телефон, свалили златния й пръстен и взели банковата й карта. Поискали да каже ПИН кода. Уплашени, че жертвата ще с обърне към полицията, те започнали да я душат, накрая я довършили с нож. Натоварили трупа й в багажника на колата и я паркирали в един от дворовете на Красноселския район. Похарчили парите за лични нужди, а с останалата част си купили билети за влака. Връщайки се в Каменск-Шахтински се хващат на работа, създават семейство и никога не се връщат към престъпното си минало.

Новият живот

„По време на разпитите подсъдимите казаха, че обсъждали непрекъснато престъплението първите няколко години след убийството“, каза следовател Мартов.

Съдят рецидивист, заплашил с убийство брат и сестра от Хотово

Те се страхували, че рано или късно, ще бъдат хванати, но с течение на времето страхът притихнал. Единият от тях дори се преместил да живее в Санкт Петербург няколко години по-късно.

Задържаните незабавно са обвинени по четири члена на Наказателния кодекс: предумишлено убийство за прикриване на друго престъпление, грабеж, отвличане и кражба на автомобил. Те се признават за виновни по всички точки. Сега двамата приятели може да получат доживотни присъди.

„Основната трудност, с която са се сблъскали разследващите, е че престъпниците не са попадали в полезрението на правоприлагащите органи нито преди, нито след престъплението, а жертвата избрана спонтанно. Съответно техните отпечатъци и снимки не бяха в базата данни на органите на реда“, обобщава следователят.