Артем Казанцев, който уби 17 души в училище № 88 в Ижевск, е бил сдържан човек, винаги е бил с качулка и никога не е поздравявал, казаха негови съквартиранти пред РИА Новости.

"Не го познавам добре. Винаги носеше качулка в черно, никога не казваше здравей, беше много резервиран. Живееше със семейството си, майка си, баба. Условията им бяха много добри за живеене", казва местен жител пред руската информационна агенция.

Друг съсед на стрелеца казва, че Казанцев носел качулка дори в горещо лятно време, а когато излизал от входа, винаги навеждал глава, така че лицето му да не се вижда.

Вероятно роднините на нападателя са тръгнали със силите за сигурност, добави мъжът. Той обясни, че вчера служители на ФСБ и Следствения комитет са пристигнали и уж са ги отвели.

Трагедията в Русия: Основно деца са жертвите на стрелбата в 88-о училище в Ижевск

Съседът също казва пред агенцията, че е знаел от баба си за диагнозата шизофрения на Казанцев, така че винаги е правил отстъпки за факта, че ходи с качулка.

Друг съсед потвърди пред РИА Новости, че Казанцев е потаен.

"Беше необщителен, но си размениха няколко думи, обикновени, нищо подобно. Нямаше купони", казва друг наемател в сградата, където живеел Казанцев. 

В понеделник в училище № 88 в Ижевск нейният бивш ученик Артем Казанцев, роден през 1988 г., откри огън и след това се самоуби. Както каза ръководителят на Удмуртия Александър Бречалов пред репортери , мъжът е регистриран в психоневрологичен диспансер. 

Жертвите на престъплението са 17 души, сред които 11 деца, десетки са ранените. В републиката е обявен траур.

Над 10 души, ранени при стрелбата в училище в Централна Русия, ще бъдат транспортирани в Москва за по-нататъшно лечение, съобщиха руските власти, ден след като въоръжен мъж уби 17 души и рани 24 в гимназия в град Ижевск, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че се планира медицинска евакуация за 13 деца и двама възрастни. Той посочи, че трима от ранените са в критично състояние.
РИА Новости