/ iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който на студентите във висшите учебни заведения и колежите в очна и очно-задочна форма на обучение се дава отсрочка от обявената на 21 септември частична мобилизация, ако се обучават за съответната образователна степен за първи път, съобщи ТАСС.

Според указа, разпространен от пресслужбата на Кремъл, "отсрочка от повиквателната за военна служба при мобилизация се предоставя на студентите, които се обучават в очна и очно-задочна форма на обучение по акредитираните от държавата програми в средното професионално и висшето образование в държавните образователни институции, в научните организации и които получават образование в съответната (образователна) степен за първи път".

Указът влиза в сила от деня на подписването му и се отнася до правоотношения, възникнали от 21 септември, когато в Русия беше обявена частичната мобилизация.

Над 700 души са били задържани в Русия при протести днес срещу военната мобилизация на резервисти, за да се сражават в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената организация "ОВД-Инфо".
БТА