17 вече са загиналите при стрелбата в училище в руския град Ижевск, предаде ТАСС, като се позова на Следствения комитет на Русия. 11 от убитите са деца.

Има и 24 ранени, включително 22 ученици. Девет ученика и двама възрастни са настанени в реанимация. "Загинали са три учителки. Учителка по изобразително изкуство, по математика и учител по английски език. Искам да кажа, че учителите проявиха смелост и направиха всичко възможно, за да запазят живота на учениците", каза министърът на образованието Сергей Кравцов.
 

стрелба Русия
БТА


Установиха самоличността на стрелеца в училището в руския град Ижевск

Тази сутрин 34-годишният Артьом Казанцев, който е бивш ученик на 88-о училище в Ижевск, е нахлул в сградата на учебното заведение и е открил стрелба, след което се е самоубил.

Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони.
 

Ижевск
БТА

Стрелба в училище в Русия, 13 са загинали (ВИДЕО)

Казанцев е имал шизофрения и се е водил на диспансерен отчет.

Разследващите проверяват дали той е бил привърженик на нацистката идеология.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всички данни сочат за принадлежност на стрелеца към неофашистка организация или групировка. Той добави, че Владимир Путин дълбоко скърби за "гибелта на хората и децата в училището, където е станал терористичният акт" и че президентът е дал необходимите разпореждания на властите в Ижевск. Към града е отлетял самолет на министерството на извънредните ситуации с екип от лекари, психолози, неврохирурзи и други специалисти.

От Росгвардия (вътрешните войски) съобщиха, че нападателят не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.

До 29 септември Удмуртия е обявен траур в памет на жертвите.

БТА