/ iStock/Getty Images
Властите в Москва публикуваха ревизирана версия на данните за починалите през април заразени с новия коронавирус, след като бяха критикувани, че първоначално обявеният брой е занижен, предаде Ройтерс.

Обявеният брой на починалите от Ковид-19 през миналия месец в руската столица бе 636 - няколко пъти по-нисък от тези в други сравними градове с подобно разпространение на заразата. Тези различия породиха въпроси у критици, а също сред медии и роднини на някои от починалите, отбелязва Ройтерс.

Русия съобщи за рекорден брой нови смъртни случаи, свързани с коронавируса

Според ревизираната версия на московския департамент по здравеопазване броят на починалите през април е бил 1561, като сега в него са включени 756 човека, диагностицирани с Ковид-19, но починали по други причини, и 169 души, за които се смята, че са имали коронавируса в организма си въпреки отрицателния тест. Този метод на преброяване ще отчита дори "противоречиви, съмнителни случаи", се казва в изявлението.

След промяната в бройката смъртността в Москва от вируса е между 1,4 и 2,8 на сто. Това ниво е много по-ниско от равнищата в градове като Ню Йорк и Лондон, отбелязаха здравните власти в руската столица.

Руски медии: Как ще брои Москва жертвите на Ковид-19 и кой забогатява от вирусната криза

Новата методология за отчитане не е прилагана досега за ревизиране на официалния брой починали от Ковид-19 в Русия. Досега представители на московските власти, Кремъл и федералното правителство отстояваха верността на руските данни за коронавируса. Те казваха, че статистиката се основава твърдо на аутопсии и е много по-прецизна в сравнение с другите държави, отбелязва Ройтерс.

Русия е трета по абсолютен брой на заразените с коронавируса след САЩ и Бразилия.

Официалните данни от днес сочат, че 387 623 са регистрираните носители на вируса в страната. За последното денонощие новите случаи са 8572.

Починалите са 232 - най-голямото увеличение за 24 часа. По официални данни смъртните случаи от респираторното заболяване в Русия са 4374.
БТА