/ IStock
Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче подписа днес договор за доставката на 200 хиляди ваксини срещу коронавирус от Китай, съобщи МИА.

Очаква се ваксините на китайската фармацевтична компания "Синофарм " да пристигнат този месец. Точната дата на доставката и свързаните с нея подробности трябва да бъдат уточнени в близките дни, съобщи министерството на здравеопазването в Скопие.

Според информацията, в съответствие със световната политика на всички компании-производителки, включително и "Синофарм", детайлите по сделката са конфиденциални. От министерството уточняват само, че ваксините от Китай трябва да пристигнат на летището в Скопие.

Изработен е подробен план за транспортирането на ваксините до складовите инсталации, операторите и разположения в Скопие здравен център, както и планове за дистрибуция на ваксините до имунизационните кабинети и за практическото извършване на ваксинациите.

Миналата седмица здравните власти в Република Северна Македония потвърдиха, че съществуват условия за съхранение на цялата пратка от "Синофарм". Ваксините на китайската компания трябва да се съхраняват при температура от 2 до 8 градуса по Целзий и се доставят в готови спринцовки, което улеснява поставянето им.

Ваксините на "Синофарм" ще бъдат достъпни за всички граждани, като приоритет ще имат рисковите групи. Службите по обществено здраве ще работят на две смени, за да осигурят максимален дневен темп на ваксинирането.
БНР