Писателят Салман Рушди все още е в критично състояние, но "обичайното му борбено и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато", твърди синът му. Зафар Рушди заяви, че баща му е получил наранявания, които са променили живота му, но вече може да говори със семейството си.

75-годишният Рушди беше тежко ранен, след като беше намушкан с нож на сцена по време на събитие в щата Ню Йорк.

От години той е подложен на смъртни заплахи заради романа си "Сатанински строфи", който някои мюсюлмани смятат за богохулство.

Мъжът, обвинен за нападението в петък, не се признава за виновен в опит за убийство.

"След нападението в петък баща ми остава в критично състояние в болница, където му се оказва продължително лечение", написа Зафар Рушди в Туитър.

Семейството е било "изключително облекчено", когато Рушди е бил изключен от апарата за изкуствено дишане в събота, каза той и добави, че баща му е бил в състояние да "каже няколко думи".

"Въпреки че нараняванията, които променят живота му, са тежки, обичайното му борбено и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато", каза синът му пред Би Би Си.

Заподозреният за атаката 24-годишен Хади Матар е обвинен, че е избягал на сцената и е нанесъл на г-н Рушди най-малко 10 удара с нож в лицето, шията и корема.

Съдията нареди той да бъде задържан без право на гаранция, след като окръжният прокурор Джейсън Шмид заяви, че Матар умишлено е целял да навреди на автора.

"Това беше целенасочено, непровокирано и предварително планирано нападение срещу г-н Рушди", заяви Шмид.

Уайли заяви, че прочутият писател е с прекъснати нерви на едната ръка, увреждане на черния дроб и вероятно ще загуби окото си.

Президентът Джо Байдън и първата дама Джил Байдън осъдиха нападението
, като заявиха, че Салман Рушди "защитава основни, универсални идеали".

Писателят беше принуден да се укрива в продължение на близо 10 години след публикуването на романа си "Сатанински строфи" през 1988 г. Много мюсюлмани реагираха с ярост на книгата му, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед в произведението е тежка обида за тяхната вяра.

Салман Рушди получава смъртни заплахи, а тогавашният ирански лидер, аятолах Рухола Хомейни, издава фетва (или указ), в който призовава за убийството на г-н Рушди, като обявява награда от 3 млн. долара за главата на автора.

Фетвата продължава да действа и въпреки че иранското правителство се дистанцира от указа на Хомейни, през 2012 г. квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата.
БГНЕС