Салман Рушди
Салман Рушди / Getty Image
Присъстващи в залата, на чиято сцена беше нападнат британският писател от индийски произход Салман Рушди, разказаха, че той е имал няколко рани и под него е имало локва кръв, пише New York Times.

В петък Рушди беше нападнат преди да произнесе лекция в Ню Йорк. Полицията съобщи, че писателят е бил намушкан във врата и откаран в болница с хеликоптер. Все още не е известно състоянието му. По последни данни се намира в операционната.Заподозреният вече е задържан, съобщиха от полицията.
 
Вестникът се позовава на думите на няколко очевидци на нападението. И така, една от тях - доктор Рита Ландман - каза, че се е качила на сцената, за да помогне на писателя. По думите й Ружди е получил няколко прободни рани, едната от които е от дясната страна на врата, а под нея е имало локва кръв. Въпреки това, според Ландман, писателят очевидно е бил жив. „Хората казаха: има пулс“, добави тя.
 

Другият от присъстващи в залата Бил Васу, разказа за самия момент на нападението. Той съобщи, че е видял мъж да изтичва на сцената и да напаа писателката. Хората веднага се притекли да помогнат на Ружди, а нападателят бързо бил повален на земята. След това, по думите му, публиката е била помолена тихо и бързо да напусне залата.

Известният писател Салман Рушди бе намушкан с нож в Ню Йорк (СНИМКИ/ВИДЕО)

Салман Рушди, който сега е на 75 години, попада в светлината на прожекторите с втория си роман "Децата на полунощ" през 1981 г., който печели международни похвали и престижната британска награда "Букър" за представянето на Индия след обявяването на независимостта.

Но книгата му "Сатанински строфи" от 1988 г. привлича внимание, което не може да си представи, когато предизвиква фетва или религиозен декрет, призоваващ за смъртта му от иранския революционен лидер аятолах Рухола Хомейни.
 
Някои мюсюлмани смятат романа за неуважение към пророка Мохамед.

Рушди, който е роден в Индия в семейството на непрактикуващи мюсюлмани и сам е атеист, е принуден да се укрие, тъй като за главата му е обявена награда, която остава и до днес.

 
БГНЕС