/ iStock/Getty Images
Шведското правителство официално забранява влизането в страната от Норвегия с оглед активното разпространение на т. нар. британски щам на коронавируса в района на Осло.

Забраната влиза в сила от полунощ и ще изтече на 14 февруари. Това заяви днес на пресконференция вътрешният министър на Швеция Микаел Дамберг, предаде ТАСС.

При нужда мярката ще бъде продължена, уточни министърът. Той припомни, че шведските здравни власти приканват всички граждани, пристигнали от Норвегия, да се тестват за вируса и да се самоизолират поне за седмица. Това се отнася до пристигналите в страната през последните две седмици и лицата от техните домакинства.

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам

Забраната за влизане в страната от Дания и Великобритания е продължена до 14 февруари, посочи Дамберг.

Шведското външно министерство препоръча днес на гражданите да не пътуват до Норвегия.

Магазините в 10 комуни от Югоизточна Норвегия, включително в Осло, затварят врати до края на месеца заради огнище на британския вирусен щам в съседната община Нордре Фоло. Забранени са всички събирания - в помещения или навън, на хората се препоръчва да минат на дистанционна работа.

До момента в Швеция са открити 55 случая на заразяване с новия вирусен щам, регистриран за пръв път във Великобритания. Повечето носители са пътували наскоро в чужбина
БТА