Парламентът одобри проект за нова конституция
Парламентът на Куба одобри проект за нова конституция, който се очаква да бъде гласуван на национален референдум през февруари, предаде АП. В новата конституция Куба остава централно планирана икономика, управлявана единствено от Комунистическата партия, но за първи път се признава частната собственост и се проправя пътя към отделен референдум за легализиране на еднополовите бракове.

Тя също така въвежда длъжността премиер редом до тази на президента и налага ограничения за възрастта и мандата на президента, след като покойният революционен лидер Фидел Кастро и по-младият му брат Раул управляваха страната в продължение на близо шест десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

Легализирането на частната собственост представлява формално признаване на една съществена промяна в кубинското общество през последното десетилетие. Бившият президент Раул Кастро позволи продажбата на жилища и автомобили, създавайки бързо растящ пазар на недвижимите имоти. Над половин милион кубинци имат разрешение да работят като предприемачи, а стотици хиляди работят в частния сектор без лиценз.

Новото ръководство на Куба ще следва идеите на Кастро

По-рано този месец комисията, натоварена със задачата да изготви новата конституция, предложи да се премахне изменението, което щеше да позволи легализирането на гей браковете. Кубински официални представители заявиха, че въпросът за еднополовите бракове ще бъде подложен на отделен референдум - нещо, на което гей активистите се противопоставят.

Комунистическа Куба пуска мобилен интернет

Проектът за нова конституция ще бъде подложен на гласуване на национален референдум на 24 февруари 2019 г. Критици на проекта отбелязват, че основите на кубинската система остават непроменени. Малки опозиционни групи вече предприеха онлайн кампания, призовавайки да се гласува против.
БТА