Комунистическа Куба започна да предлага интернет за мобилните телефони на определени потребители, като цели да пусне услугата за цялата страна до края на годината, което е още една стъпка към отваряне на една от най-слабо свързаните страни в Западното полукълбо.

Журналистите в държавните медии са сред първите тази година, които получават мобилен интернет, осигурен от кубинския телекомуникационен монополист. Това е част от по-широка кампания за по-голям интернет достъп, който според новия президент Мигел Диас-Канел ще даде тласък на икономиката и ще помогне на кубинците да защитят своята революцията.

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

Анализаторите посочват още, че по-големият достъп до интернет мрежата в крайна сметка ще отслаби правителствения контрол върху това каква информация стига до хората в еднопартийната островна държава, която упражнява монопол върху медиите. Куба не одобрява инакомислието в обществото и блокира достъпа до дисидентски сайтове.
Това е радикална промяна, каза 39-годишният Юрис Норидо, който работи за няколко държавни новинарски сайта и телевизията. "Сега мога да съобщавам новините където и да се намирам, включително от мястото на събитието", каза той.

Повечето притежатели на мобилни телефони имат смартфони. Куба едва сега пуска 3G технологията, макар че по-голяма част от Латинска Америка е минала на 4G, а 5G е в последна фаза на тестване.

"Въвеждането ще става бавно първоначално, а след това по-бързо, ако правителството е все по-убедено, че може да контролира политическите последици," казва експертът по Куба Тед Хенкън от американския университет Baruch College.
Цената обаче може да се окаже най-голямото ограничение за мнозина. На обществените места за свързване с интернет т. нар. хотспотс един час в мрежата струва един долар, а средната държавна месечна заплата е 30 долара.

Не е ясно колко ще плащат повечето кубинци за мобилен интернет, но цената на ETECSA за компаниите и посолствата е 45 долара месечно за четири гигабайта.
БТА