темида съд
темида съд / ThinkStock/Getty Images
Шри Ланка скоро ще възобнови екзекуциите мораториум върху смъртното наказание, продължил 42 г., заяви президентът Маитрипала Сирисена.

Все пак Коломбо няма да екзекутира петима осъдени на смърт за наркотрафик пакистанци, а ще ги предаде на родината им, където да бъдат екзекутирани.

Индия одобри смъртно наказание за насилие на момичета под 12 години

Петимата пакистанци са сред 18-те души, сред които има и една жена, които са осъдени на смърт за наркотрафик и чиито екзекуции ще бъдат изпълнени, каза Сирисена. Президентът не уточни кога ще бъде първото обесване.

„Решен съм да се прилага смъртното наказание за сериозно престъпления с наркотици и ще започна със списъка [на 18 души], даден ми от затворите“, каза президентът на среща с обществеността в северните райони на страната.

Възможно е смъртно наказание за жените, заподозрени в убийството на Ким Чен-Нам

Сирисена каза, че ще проведе разговори с новия премиер на Пакистан Имран Хан за репатрирането на осъдените пакистанци и за екзекутирането им там.

Международните групи за защита на правата на човека и Европейският съюз поискаха от Шри Ланка да преосмисли позицията си, откакто Сирисена съобщи миналия месец, че иска да сложи край на мораториума върху обесването.

Полицията е убедена, че намиращия се в индийския океан остров е използван като транзитен пункт от наркотрафикантите. Според официалната статистика, към миналия месец в затворите в страната има 373 осъдени на смърт, от които 18 за наркотрафик.
БГНЕС