Шиитските бунтовници превзеха президентския комплекс в Йемен
Шиитските бунтовници превзеха президентския комплекс в Йемен / БГНЕС

Шиитските бунтовници хуси днес превзеха с щурм президентския комплекс в йеменската столица Сана, съобщиха световните агенции. По-рано днес, въпреки обявеното снощи примирие, хусите превзеха сграда на специалните служби.

Лидер на бунтовниците обяви, че президентският дворец е бил превзет, за да бъдат опазени от разграбване складовете с оръжия, предаде Ройтерс. „Това, което народните комитети сториха, беше да спрат кражбата на оръжия. Те не са поели контрола на президентския дворец, а го пазят от кражби”, заяви Али ал Кухум,
член на политбюро на шиитската милиция „Ансар Аллах”, известна също като движение Хуси.

Едновременно с щурма срещу президентския дворец бунтовниците обстрелваха за кратко частната резиденция на президента Абд Рабу Мансур Хади, който в момента се е намирал там. Най-малко девет души загинаха и 67 бяха ранени при вчерашните боеве в Сана.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази силна тревога във връзка с обстановката в Йемен и призова за прекратяване на сблъсъците, предаде ТАСС. Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание за Йемен, по искане на британския посланик в ООН Марк Грант, съобщи АП.

Източник: БТА