Шестима загинаха при ракетен удар в Пакистан, взривиха магистрат в Ирак
Шестима загинаха при ракетен удар в Пакистан, взривиха магистрат в Ирак / снимка: Reuters

Ракетен удар от безпилотен самолет на САЩ причини смъртта на най-малко шестима ислямискти бунтовници в племенната зона в Северозападен Пакистан, бастион на талибаните и свързаните с "Ал Кайда" бунтовници, съобщиха пакистански военни.

Ударът е бил извършен в Северен Вазиристан, убежище на бунтовниците близо до границата с Афганистан. Изстреляни са най-малко три ракети срещу жилищен район в Дандей Дарпа Хел, уточниха източници от въоръжените сили и разузнаването, пожелали анонимност. "Нападението беше извършено от два американски безпилотни самолета и загинаха шестима бунтовници", заяви един от тях, цитиран от БГНЕС. "Целта на нападението беше убежище на бунтовниците", допълни той.

Междувременно в Ирак  беше взривен съдия антитерорист. Бомбата избухнала в градината в дома  му в Южен Багдад, съобщиха съдебни и полицейски източници. Съдия Мохамед Абдел Гафур се разхождал в двора си, когато бомбата избухнала. Мъжът е починал на място, посочва полицията.

Абдел Гафур беше съдия в антитерористичния отдел на Криминалния съд в Русафа, район на Багдад, разположен източно от река Тигър, заяви съдебен източник. Около 15 съдии в Криминалния съд в Русафа загинаха при различни инциденти, свързани с насилие, след поведената от САЩ офанзива в Ирак през 2003 г.