Хосе Андрес
Хосе Андрес / БТА
Световноизвестният шеф готвач Хосе Андрес каза в интервю за Ройтерс, че хуманитарните му работници са били атакувани "систематично, кола по кола" при израелския удар в Газа, взел седем жертви сред тях.

В интервюто, направено по видеоконферентна връзка, Андрес посочи, че благотворителната организация "Световна централна кухня", на която той е основател, е била в тясна връзка с армията на Израел. По думите му израелските сили са знаели за придвижването на хуманитарните му работници.

"И тук не става дума просто за лош късмет, "май" пуснахме бомбата на грешното място", каза Андрес. "Дори и да не се бяхме съгласували (с Израелските сили за отбрана, ЦАХАЛ), никоя демократична страна и никоя армия няма право да атакува мирни граждани и хуманитарни работници."

Хуманитарните работници бяха убити при удар по автоколоната им, след като организирали разтоварването на 100 тона продоволствени помощи, пристигнали в Газа по море. Израелската армия изрази "дълбоко съжаление" за случая, а премиерът Бенямин Нетаняху го определи като непреднамерен.

Президентът на Израел се извини за смъртта на седем хуманитарни работници в Газа след израелски удар

Андрес каза, че е трябвало да бъде в Газа при екипа си, но по различни причини "не е могъл да се върне" в палестинския анклав.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Владимир Сахатчиев/БТА