/ Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е направил отстъпки по въпроса за ядрените оръжия на страната си още преди да седне на масата на преговорите, докато САЩ не са отстъпили нищо, предаде АП.

Това изявление беше направено часове преди срещата на върха между двете Кореи, която се очаква да проправи пътя за историческа среща между Тръмп и Ким Чен-ун през май или юни, отбелязва агенцията.

Ким Чен-ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

В интервю за телевизия "Фокс нюз" Тръмп каза, че твърдият му подход към Северна Корея, а сега и желанието му да се срещне с Ким, са намалили риска от ядрена война.

В събота Ким Чен-ун обяви, страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети.

Тръмп обмисля няколко дати за срещата със севернокорейския лидер

"Аз си казвам, чакай малко, всички тези неща, от които той се отказва, а ние дори не сме ги искали толкова много", заяви Тръмп. "Ние щяхме да ги поискаме, но те се отказаха още преди да сме го направили", добави той.

Тръмп: Може да не отида на срещата с Ким Чен-ун или с уважение да я напусна

Тръмп, който често обвинява предшествениците си, че не са успели да се справят със севернокорейската заплаха, твърди, че единствената отстъпка, която е направил, е била изненадващото му решение миналия месец да приеме поканата на Ким за среща, отбелязва агенцията.
БТА