/ iStock/Getty Images
Сепаратистки бунтовници подпалиха малък самолет с шест души на борда, приземил се на летище в отдалечен район на размирната индонезийска провинция Папуа, и взеха за заложник пилота му, новозеландски гражданин, съобщиха полицията и бунтовниците, цитирани от Асошиейтед прес.

Говорител на бунтовниците заяви, че бойци от борещата се за независимост групировка "Армия за освобождение на Западна Папуа", военното крило на организацията "Свободна Папуа", нахлули в самолета, след като кацнал в Паро в планинския окръг Ндуга.

По думите на говорителя бойците, предвождани лично от местния командир на групировката, запалили самолета и пленили пилота, Филипс Макс Мартин, за да го използват с цел да реализират политическите си искания. Останалите петима пътници, включително малко дете, са били освободени, защото били етнически папуаси.

"Взехме летеца за заложник и ще го покажем публично", каза сепаратисткият говорител. "Никога няма да пуснем пилота, докато Джакарта не признае и освободи Папуа от индонезийския колониализъм."

Говорителят уточни, че летецът е жив, но не каза къде е държан. По думите му пилотът е бил взет за заложник, защото Нова Зеландия, наред с Австралия и САЩ, си сътрудничи военно с Индонезия.

"Нова Зеландия, Австралия и Америка трябва да бъдат държани отговорни за това, което вършат - за това, че помагат на индонезийската армия вече 60 години да избива и подлага на геноцид папуасите", каза говорителят.

Между папуасите, които са коренното население на икономически изостаналата Папуа, и индонезийските сили за сигурност често избухват конфликти. Папуа е бивша нидерландска колония, намираща се в западната част на Нова Гвинея, и в етно-културно отношение се различава от останалата част на Индонезия. През 1969 г. тя е присъединена към Индонезия след референдум, произведен под егидата на ООН и определен от мнозина като фарс. Оттогава тази област, която е богата на природни богатства и административно е разделена на две провинции - Папуа и Западна Папуа - е огнище на неголеми по размах бунтовнически действия срещу централната власт в Джакарта.
Говорител на полицията в Папуа съобщи, че войници и служители на органите на реда издирват пилота и пътниците.

Самолетът, който е на индонезийския въздушен превозвач "Суси Ер" и е превозвал около половин тон продоволствие, е излетял от летището в Тимика, миньорски град в съседния окръг Мимика.

През последната година конфликтът в Папуа се ожесточи и отне живота на десетки бунтовници, служители на силите за сигурност и мирни граждани.
Владимир Сахатчиев/БТА