Сблъсъци между сърби и войници на НАТО в Косово
Сблъсъци между сърби и войници на НАТО в Косово / снимка: БГНЕС, архив

Експлозия разтърси етнически разделения град Митровица, съобщи полицията, след като при сблъсъци между силите на НАТО и сърбите за контрола на път към оспорваната граница бяха леко ранени 21 войници.

Експлозията е избухнала в населена предимно с етнически албанци зона в северната част на града, основно населен от сърби. Инцидентът е станал малко след сблъсъците късно снощи, съобщи говорителят на полицията Бесим Хоти. "При експлозията бяха разрушени три коли, но няма жертви", допълни той.

Мироопазващите сили на НАТО използваха сълзотворен газ при сблъсъците със сърбите в сряда за контрола на участък от магистралата, водещ към оспорван граничен пункт в Северно Косово. 21 войници бяха ранени при сблъсъците, съобщиха силите на НАТО КейФОР в комюнике. Сблъсъците са станали в района на Звечан и Косовска Митровица. Чути са били изстрели. Сърбите са били призовани да де разпръснат чрез сирени и мегафони. Протестиращите обаче не напуснали импровизираните си барикади и тогава войниците на НАТО от Португалия и Унгария употребили сълзотворен газ.

Международният комитет на Червения кръст призова Сърбия и Косово да положат повече усилия, за да решат съдбата на около 1800 души, които са изчезнали по време на техния конфликт през 1998-1999 г, информира БГНЕС. "Има неотложна нужда и двете страни да засилят своите усилия и да използва всички възможни ресурси, за да се получи бързо повече информация", каза Лина Милнър, представител на Международния комитет на Червения кръст. Тя е председател на работната група, която има за цел да хвърли повече светлина върху съдбата на изчезналите от региона хора.

Милнър подчерта, че групата е "много загрижена за бавния темп на работа". Според нея липсата на нова информация за потенциални масови гробове и бавното идентифициране на останките са реални пречки пред бързия напредък. Тя призова и "двете страни да предприемат спешни мерки".

По данни на работната група, 1799 души все още се водят безследно изчезнали по време на войната между албанците и сърбите в Косово. Тогава режимът на сръбския диктатор Слободан Милошевич се опита да извърши етническо прочистване на населената предимно с албанци област, което доведе до международна намеса.