/ iStock/Getty Images
Съединените щати обявиха нов пакет от санкции срещу Русия, насочени срещу ключова руска търговска банка и мрежа от повече от 40 физически и юридически лица, ръководени от санкционирания руски олигарх Константин Малофеев. Това съобщиха от американското Министерство на финансите, цитирани от "Европейская правда".

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ е идентифицирала физически и юридически лица, участващи в опити за избягване на санкции, наложени от Съединените щати и техните международни партньори срещу Русия.

Санкциите включват руската търговска банка Транскапиталбанк и глобална мрежа от повече от 40 физически и юридически лица, ръководени от санкционирания руски олигарх Константин Малофеев, включително организации, чиято основна мисия е да помагат на руски организации да избягват санкциите на Запада.

Всички организации, собственост на Малофеев с 50 и повече процента, са обект на санкции.

Санкциите ще засегнат компании, работещи в руската индустрия за добив на виртуална валута, която според съобщенията е третата по големина в света - един от най-големите оператори на центрове за данни за копаене на криптовалута BitRiver и 10 от неговите руски дъщерни дружества ще попаднат под санкциите.

Държавният департамент на САЩ налага и визови ограничения за 635 руски граждани, участващи в налагането на репресия и цензура в Русия и в чужбина; участващи в дейности, които застрашават териториалната цялост на Украйна; както и са замесени в нарушения на правата на човека в затвори в контролирани от правителството руски региони на Донбас.
Визовите ограничения ще важат и за трима високопоставени руснаци, както и за 17 души, които според САЩ участват в "подкопаването на демокрацията в Беларус".
БГНЕС