Джо Байдън и Владимир Путин
Джо Байдън и Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Съединените щати обявиха нови икономически санкции срещу Русия, както и изгонването на десетима руски дипломати, съобщават световните агенции.

Санкциите са в отговор на намесата на Москва в американските президентски избори миналата година, масивна кибератака както и други враждебни дейности, заявиха от Белия дом.

Сред санкционираните от американското министерство на финансите са петима души и три организации, свързани с окупирането от Русия на полуостров Крим.

Две десетилетия обтегнати отношения между Путин и президентите на САЩ

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции. В разпространено изявление на Северноатлантическия съвет се изтъква, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

ЕС удължи санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим

Посланиците на страните съюзници осъждат отравянето на опозиционера Алексей Навални с "Новичок" и заявяват, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право.
 

Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълват посланиците. 

По-късно през деня Русия заяви, че в отговор на обявените от САЩ нови санкции срещу нея е неизбежен. Американският посланик в Москва бе извикан "на тежък разговор" в руското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

"САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен", предупреди говорителката на руското външно министрество Мария Захарова.

„Във Вашингтон трябва да осъзнаят, че за влошаването на двустранните отношения ще има разплата. Отговорността за случващото се пада изцяло върху САЩ“, каза още Захарова, цитирана от ТАСС. По дуимите ѝ новите антируски рестрикции повишават градуса на конфронтацията в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от нормализирането им.
 
БНР