Русия обвини силите на НАТО в нарастваща морска активност
Съединените щати изпращат два военни кораба в Черно море. Ескадрените миноносци „Рузвелт” и „Доналд Кук” ще влязат във водите на Черно море на 14 и 15 април.

Очаква се те да останат там до 4 май, според турското външно министерство. Турция е била уведомена от САЩ на 25 март за пристигането им.

Позициите на Киев и Анкара по заплахите в региона на Черно море съвпадат

Русия обвини силите на НАТО в нарастваща морска активност. От Пентагона заявиха, че в изпращането на военни кораби в региона няма нищо и това се прави рутинно.

В края на миналия месец в черно море бяха американски крайцер и миноносец. Всичко това, обаче става на фона на ескалацията на напрежението между Киев и Москва.

През последните седмици Русия предприе струпване на военни части и техника по границата с Украйна. Украински служители и представители на Запада изразяват тревога от все по-честите нарушения на примирието в Донбас.

Украинският президент предложи на Турция да възстановява Донбас

Според Вашингтон, Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, отколкото когато и да било след 2014 г., когато анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас.

Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу сепаратистките райони в Източна Украйна. По-рано Русия предупреди Украйна да не завзема отцепилите се части от Донецка и Луганска област със сила и заплаши с военна намеса.

Зеленски иска конференция на Нормандската четворка заради Донбас

Първите дипломати на САЩ, Франция и Германия потвърдиха подкрепата си за Украйна, а държавният секретар Антъни Блинкън предупреди, че ще има последици в случай на руска агресия срещу Украйна.

На среща между Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган в Истанбул стана ясно, че позициите на Киев и Анкара по заплахите в региона на Черно море съвпадат. Утре, американският държавен секретар и шефът на Пентагона ще се срещнат в Брюксел с партньорите от НАТО. Сред темите на разговорите ще бъде и напрежението между Киев и Москва.
nova.bg