/ ThinkStock/Getty Images
САЩ временно изключиха 47 стоки от списъка на китайските продукти, облагани с мита, който беше оповестен през септември 2018 г., съобщава ТАСС.

Това се посочва в изявление, публикувано в електронната база данни на Федералния регистър на САЩ (сборник от официални документи на правителството на САЩ). Изключенията ще важат до 7 август 2020 г.

Освободените от мита стоки включват синтетични и памучни тъкани, преносими електрически плотове, горивни филтри, електронни везни, терминали за продажба на лотарийни билети, двигатели с променлив ток, захранващи устройства за кабелни мрежи, дървени детски креватчета и декорации за камини.

Гърция отново е освободена частично от американски мита

В документа се отбелязва, че американските власти "са решили да удовлетворят редица искания" на американски компании за изключване на стоки от списъка на китайските продукти на стойност 200 млрд. долара. При вземането на това решение са били взети под внимание много фактори. По-специално, някои от тези продукти са достъпни за закупуване само от китайски производители.

През ноември миналата година американските власти изключиха около 70 артикула от списъка с митата.

Китай намалява митата за 75 милиарда долара внос от САЩ

На 14 февруари влезе в сила първата фаза на споразумението между Съединените щати и Китай за уреждане на търговските спорове, при което страните намаляват митата си една на друга. Както по-рано каза президентът на САЩ Доналд Тръмп, Вашингтон няма да премахне митата върху китайския внос, докато страните не достигнат втория етап от сделката.

Церемонията по подписването на първата фаза на сделката се състоя на 15 януари във Вашингтон. Китай се съгласи да увеличи покупките на американски продукти със 76,7 милиарда долара през първата година и със 123,3 милиарда долара през втората година на споразумението. Не става дума само за селскостопански, а и за други американски продукти.
БГНЕС