Нито един самолет Embraer от модела Legacy 600, на който е пътувал основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин в сряда, не е претърпявал катастрофа в цялата история след създаването му, съобщава Telegram каналът "Вьорстка“, цитиран от агенция „Фокус“.

Властите в Русия разследват самолетната катастрофа, в която загина Евгений Пригожин

Самолети
от този модел започват да се доставят на клиенти през 2002 година. Производството им е спряно през 2015 година. За 13 години поточната линия са напуснали 177 машини, а ако се вземе предвид модификацията на модела - Legacy 650 - общият брой на произведените самолети надхвърля 300 броя. Според застрахователни брокери досега са изведени от експлоатация само седем, останалите са във въздуха.

Москва потвърди, че Евгений Пригожин бил на борда на разбилия се самолет в Русия

През 2006 година е регистриран инцидент с Legacy 600, но той не е бил свързан с механична повреда. Тогава бизнес самолет от този модел, летял на крейсерска височина, се сблъсква с Боинг 737-800 над бразилския щат Мато Гросо. Комисията за разследване на авиационни произшествия заключава, че причината за трагедията е грешка на диспечърите.

Бизнес самолетът, използван от Евгений Пригожин, е започнал да изпълнява полети през есента на 2007 година, т.е. към датата на катастрофата е бил в експлоатация 15 години и половина.

Убит ли е Евгений Пригожин?

Самолети
от този модел по различно време са били използвани и от бившия генерален директор и акционер на PhosAgro Игор Антошин, бившия депутат от Държавната дума Ашот Йегизарян и бившия президент на някога най-голямата застрахователна компания в Русия – "Росгосстрах“ - Данил Хачатуров.

Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа, съобщи ТАСС. Бизнес самолет с общо 10 души на борда се разби в руската Тверска област на 23 август, като всички пасажери са загинали, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ТАСС. В съобщението се казва, че на борда на полета са били Евгений Пригожин и командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин.
Агенция Фокус