Руският наемнически предводител Евгений Пригожин, за когото се предполага, че може да е загинал при самолетна катастрофа днес в руската Тверска област, стана изключително популярен, особено след ролята на "Вагнер" във войната в Украйна. Предположението е базирано на факта, че името на Пригожин фигурира в списъка с пасажерите на самолета.

62-годишният Пригожин доби изключителна известност, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година. Сериозна роля в действията на руските сили изиграха бойците от ръководената от Пригожин частна военна компания "Вагнер" - те например изнесоха най-тежката част от дългата и кървава битка за град Бахмут, който стана символ както за Русия, така и за Украйна.

Пригожин прибягваше до употребата на социалните мрежи, за да хвали успехите на бойците си, като в същото време обвиняваше висшето военно ръководство на Русия в некомпетентност и дори в предателство.

Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа (ВИДЕО)

През юни Пригожин оглави бунт, при който бойци от "Вагнер" установиха контрол върху южния руски град Ростов на Дон и по пътя си към Москва свалиха няколко военни хеликоптера, което доведе до смъртта на пилотите им.

Руският президент Владимир Путин окачестви тогава действията на бойците от "Вагнер" като предателство и се закани да ги накаже.

Бунтът бе прекратен посредством сделка с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, по силата на която на Пригожин и на част от бойците му се дава възможност да отидат в Беларус, като бъдат свалени обвиненията срещу тях във въоръжен метеж.            

Прилагането на сделката и бъдещето на Пригожин бяха обгърнати от неяснота. Кремъл съобщи, че пет дни след бунта наемническият предводител е участвал в среща с Путин в Кремъл. На 5 юли руски държавни медии съобщиха, че разследването срещу него продължава. В края на юли обаче Пригожин бе фотографиран в Санкт Петербург, докато в града течеше среща на лидерите във формата "Русия-Африка", а тази седмица той се появи на видеозапис, за който се предполагаше, че е заснет в Африка - това предположение бе базирано на факта, че в записа Пригожин се намираше в пустинна местност и казваше, че "Вагнер" набира бойци, които да се борят за щастието на африканските народи и срещу терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Каида" и "други бандити".

Евгений Пригожин е роден в Санкт Петербург на 1 юни 1961 г. Той прекарва девет години в съветски затвори за различни престъпления, сред които грабеж и измама. През 1990 г. е пуснат от затвора във време, в което наближава крахът на Съветския съюз. Той започва ресторантьорски и кетъринг бизнес в родния си град. Смята се, че по това време се запознава с Путин, който по онова време е високопоставен помощник на кмета на Санкт Петербург.

С помощта на връзките си в политическите среди Пригожин печели големи държавни поръчки, като се прочува като "Готвача на Путин" заради това, че предоставя кетъринг услуги на събития в Кремъл.

През 2014 г. Пригожин основава частната военна компания "Вагнер", чиито бойци са пращани на мисии в подкрепа на съюзници на Москва в страни като Сирия, Либия и Централноафриканската република.