По данни на Росавиация на борда на частния самолет, който се разби в Русия, се е намирал шефът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин. Твърди се, че всички десетима пътници са загинали. Много неща обаче остават неясни - включително дали Пригожин действително е мъртъв, пише Дойче Веле.

Какво точно се случи?

В сряда вечерта в Тверска област се разби частен самолет, за който се твърди, че е принадлежал на шефа на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин. Според съобщенията на борда са били десет души: седем пътници и трима членове на екипажа. По данни на агенция ТАСС самолетът е пътувал от Москва за Санкт Петербург. Няколко минути след излитането контактът с екипажа е прекъснал.

Бил ли е Пригожин на борда?

След катастрофата Росавиация официално потвърди, че на борда на самолета е бил и ръководителят на наемническата групировка "Вагнер". И други източници заявиха, че Пригожин и неговият близък довереник Уткин са били на борда, когато самолетът се е разбил.

Христо Грозев: Няма случай, в който Путин да нарече някого предател и да няма опит за ликвидиране (ВИДЕО)

Сравнително бързо стана известно, че името на Пригожин е фигурирало в списъка на пътниците за полета с частния самолет. Каналът в Телеграм "Сива зона", който е близък до групата "Вагнер", пръв съобщи, че Пригожин е загинал при катастрофата. Засега обаче няма официално потвърждение или ясни доказателства за смъртта на Пригожин. Фактът, че името му е фигурирало в списъка с пътниците, се възприема от мнозина като потвърждение, че Пригожин действително е бил на борда. Все още обаче няма официално потвърждение, че той е загинал при катастрофата.

Възможно ли е да става дума за инцидент?

Твърди се, че на борда на самолета е имало експлозия, в резултат от което телата са силно обгорени. От групата "Вагнер" отправят обвинения, че става дума за атентат, "извършен от предатели на Русия". Разпространяват се и съобщения, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана.

"Заповедта най-вероятно е била дадена от Путин"

Американският институт за изследване на войната пише по повод предполагаемата смърт на Пригожин, че заповедта за свалянето на неговия самолет най-вероятно е била дадена от президента Владимир Путин.

Москва потвърди, че Евгений Пригожин бил на борда на разбилия се самолет в Русия

"Малко вероятно е представители на руската армия, особено министърът на отбраната Шойгу и генерал Герасимов, да са се разправили с Пригожин без заповед от страна на Путин", пишат американските анализатори. Според тях най-вероятно целият руски елит е смятал, че след метежа от 23 юни Пригожин е останал жив само по благоволението на Путин.

От „Готвача на Путин“ до лидер на „Вагнер“: Кой беше Евгений Пригожин

Американският институт
споделя мнението на други политически анализатори, че катастрофата със самолета на Пригожин неслучайно е станала точно два месеца след метежа.

От института припомнят, че на същия ден, 23 август, бе съобщено за свалянето на генерал Суровикин от поста му. Суровикин, който бе командващ на руските сили в Украйна, изчезна от публичното пространство след метежа и много наблюдатели смятат това за признак, че е поддържал Пригожин. Официалното потвърждение за уволнението на Суровикин в същия ден, в който се стигна и до катастрофата със самолета на Пригожин, надали е случайно съвпадение, предполагат американските анализатори.
Дойче Веле