Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Над 200 украински деца, евакуирани от сиропиталище в зоната на бойни действия, пристигнаха в западния украински град Лвов след 24-часово пътуване с влак, предаде Ройтерс.

Общо 215 деца - от току що проходили до юноши, напуснаха сиропиталището в Запорожие, в Южна Украйна, в деня, когато руските войски атакуваха намиращата се наблизо АЕЦ.

Руското посолство: Нашите военни не се намесват в работата на украинските АЕЦ

Къса ми се сърцето, каза Олга Кучер, директорка на християнското сиропиталище, и започна да хлипа. Много съжалявам, просто нямам думи и толкова ми е жал за тези деца, толкова са малки, каза Кучер.

И след смрачаване, когато температурите паднаха, децата търпеливо чакаха на перона на гарата в Лвов. По-големите се грижеха за по-малките, а персоналът на сиропиталището старателно следеше дали всички са налице.

Украйна съобщи за жертви и ранени при пожара край Запорожката АЕЦ

Най-малките сираци стискаха плюшени играчки. Никое от децата не плачеше и не мрънкаше, отбелязва Ройтерс.

16-годишният Володимир Ковтун каза, че сега се чувства в безопасност. Ужасяващо е да стоим в Запорожие, когато сирените за тревога се задействат и трябва постоянно да се крием в мазето, разказва Ковтун.

С широко отворени очи и хванати ръка за ръка, децата бяха преведени през чакалнята, където имаше струпани много украинци.

Само в петък през тази гара са преминали над 65 000 души, по данни на кмета на Лвов Андрий Садови.

Руски сили са окупирали Запорожката АЕЦ, където избухна пожар след обстрел (ОБЗОР)

След това заваля сняг, а децата бяха качени в няколко автобуса, за да се отправят към новия си дом в съседна Полша. Предстояха им няколко часа, за да достигнат до границата.

За директорката на сиропиталището Кучер перспективата за безопасност за поверените й деца след толкова тежко и изпълнено с рискове пътуване отприщва смесени емоции: тъга, облекчение, ярост.

Не искаме да напускаме Украйна, обичаме я, но за съжаление трябва да напуснем, казва директорката.

След като и последните деца бяха настанени в автобусите, Кучер добави: "Путин просто убива хора...Не разбирам защо руснаците не могат да повярват, че ни бомбардират, че убиват нас и децата ни".
БТА