Напрежение възникна между Москва и Вашингтон след интервю на президента Байдън
Напрежение възникна между Москва и Вашингтон след интервю на президента Байдън / iStock/Getty Images
Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов е извикан в Москва за консултации за анализ на руско-американските отношения. Това се казва в публикувано днес изявление на говорителката на външното министерство Мария Захарова, предадоха световните агенции.

Тя не изтъкна конкретен повод за връщането на Антонов, но каза, че двете страни са в трудни отношения, доведени до задънена улица от Вашингтон през последните години.

Този ход бе предприет, след като американският президент Джо Байдън заяви в интервю за телевизия Ей Би Си, че смята руския си колега Владимир Путин за убиец и добави, че той ще си плати за опитите за повлияване върху президентските избори в САЩ през 2020 г.

Байдън даде интервю след доклад на американското разузнаване, подкрепящ отдавнашните твърдения, че Путин стои зад намеса на Русия в американските избори - обвинения, определяни от Москва като безпочвени.

Да наричаш президента Владимир Путин "убиец" и да заплашваш, че "ще го накараш да си плати" е атака срещу Русия, заяви в "Телеграм" председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин.

Министерството на търговията на САЩ обяви днес, че ще бъде разширен обхватът на ограниченията за износ на стоки за Русия заради аферата с отравянето на опозиционера Алексей Навални, което според американското разузнаване е дело на Москва.

Източник: БТА