/ IStock
Австралийската полиция съобщи, че руски хакери стоят зад кибератака срещу голяма здравна компания, която е получила достъп до данните на 9,7 милиона души, включително на премиера на страната.

Комисарят на австралийската федерална полиция Рийс Кършоу се позовава на заключението на разузнаването, че „група слабо свързани киберпрестъпници“ е извършила хакването от Русия.

Киберпрестъпниците пратиха в тъмната мрежа лични медицински досиета. В сряда те се фокусираха върху заболявания, свързани с алкохола, докато оказваха натиск върху най-големия здравен застраховател в Австралия да плати откуп за откраднатите данни на почти 10 милиона души, съобщи Асошиейтед прес.

Престъпниците започнаха в сряда да пращат данни за стотици клиенти, включително такива, свързани с лечение на ХИВ и наркомания, които те определиха като "неприличен" списък, след като "Медиабанк" изключи възможността да плати откуп за връщането на хакнатите данни.

В четвъртък фокусът се измества върху прекъснатите бременности, а в петък - върху състояния, свързани с вредни нива на консумация на алкохол, съобщават служителите. До днес бяха публикувани данните за медицинското лечение на повече от 700 клиенти в рамките на това, което беше описано като най-инвазивното киберпрестъпление в Австралия.

Публикувани са и други лични данни на много повече клиенти, които биха могли да ги направят уязвими за кражба на самоличност или измама, включително телефонни номера и имейл адреси.

Потвърждавайки третото разкриване на данни, главният изпълнителен директор на "Медиабанк" Дейвид Кочкар заяви, че компанията му се свързва с изложените на риск клиенти и предлага подкрепа. Той очаква, че случващите се всеки ден разкривания на данни ще продължат.

"Безмилостният характер на тази тактика, използвана от престъпника, има за цел да причини страдание и вреда", каза Кочкар в изявление.

"Зад тези данни стоят реални хора и злоупотребата с техните данни е достойна за съжаление и може да ги откаже от търсенето на медицинска помощ'', добави той.

Премиерът Антъни Албанезе, който е сред 9,7 милиона настоящи и бивши клиенти на "Meдиабанк", чиито лични данни са били откраднати, призова да не се допуска достъп до данните на никого.

"Трябва да възпрем подобно престъпно и отвратително поведение, което е осъдително", заяви Албанезе пред Ей Би Си."То причинява голямо безпокойство в обществото. Правителството признава това и правим всичко възможно, за да ограничим последиците от това и да осигурим подкрепа на хората, които преминават през този тежък период", добави Албанезе.
БТА/БГНЕС